Učitelj

Књижевни преглед 291

ђивао Рисман а данас та уређује чувени педагошки и школски радник 4. Ртећгеј. Читаве тридесет и три године часопис је био на челу учитељског и школског покрета и својим чланцима и борбеношћу много припомогао немачкој школској реформи. Око часописа и данас су прикупљени најбољи пе: дагози и психолози, те се сматра, да је вођа модерног педагошког покрета у Немачкој. Унутрашњи преглед уређује Тет а педагошки и књижевни преглед заступљен је веома марљиво: | | Р. М. Ст.

Die Quelle. — Monatschefte fair Padag. Reform. Sehriftleitunp Burger und Rothe. Verlag Ingent-Volk. Wien.

· _ Најбољи педагошки часопис у садашњој Аустрији је несумњиво »РПје ОпеПе«, чији је редактор Биргер, најинтимнији сарадник Ото Глекела. Часопис има више практични карактер, али су у њему нарочито заступљени ови одељци: игра, рад и искуство; гимнастика; музичко васиптање и дечји врт Многе уметничке илустрације чине лист још бољим и интересантнијим.

У првој свесци од ове године изашли су ови чланци: „Јединство у образовању кроз рад“; „Човек и мајмун“, „Двострука задаћа васпитања“; „Слике израђене од хартије“; „значај и пут физичког васпитања у. школи“; „Гете и Шуберт"'; „Часови певања у првом разреду; „Ручни рад код Марије Монтесори“. Остали бројеви такође су испуњени најодабранијом садржином.

Ми овај лист нарочито препоручујемо онима, који желе да се што боље VO VN са новом школском реформом у Аустрији. Р. М. Ст.

В) КРАЋИ ПРИКАЗИ

Antologija savremene jugoslovenske lirike. — Мико Deanović i Ante Petrović — стр. 336. Цена 2 Обухватајући песме деведесет и три песника, и то, како кажу уредници: „од реализма, претече новог покрета у поезији, прелазимо преко Модерне на данашњи стадиј наше најновије лирике“ — они нам пружају ову антологију. Уредници су почели са песницима из доба реализма и ограничили су се на савремену лирику. То оправдавају том 4%