Učitelj

299 you HB T e JE

околношћу, — „што су старија и новија лирика већ бар некако познате и по досадањим антологијама, а нешто и зато, што су оне данас више предметом специјалнијег занимања, док је савремена поезија донекле најактуелнија, те може више да занима и нашу ширу публику“. У колико се са уредницима можемо сложити да је старија лирика „бар некако лозната“, али за новију — без велике резерве — то не можемо никако учинити.

Констатујући, да су дали места у антологији и песмама многих „искрених песника — револуционера“, истовремено нам кажу да је вредност неких таквих песама проблематична._ и, да случајно нису тако урадили, — „можда поједине друкчије не би ни ушле у ову антологију“.

Песма — или је уметничко дело, или није песма. Специјално у антологији, нема места проблематичним духовним производима.

„Нужно ограничење опсега књиге — кажу антологичари — онемогућило нам је да уврстимо некоје добре, али оду-_ ље песме (н. пр. Зупанчићеву „Думу“, Назора „Киклопа“, и др.), Једнако је изостала и по која добра песма добрих пе“ сника, да уступи место релативно слабијој, иако доброј песми којег мањег, јер бисмо се иначе морали ограничити на. премален број песника“. |

По нашем мишљењу, нема добрих и рђавих песника, већ. само добрих и рђавих песама — ако се за рђаву песму уопште може рећи да је песма. И није разлог за антологију, што су уредници изоставили „добру песму добрих песника, да уступи место релативно слабијој“. То би једва био разлог за историју књижевности, али за антологију не, у којој су се имали у виду само естетски мотиви.

При крају предговора уредници кажу, да су свесни да је ово први покушај ове врсте, али да ће ово корисно послужити за будући рад, који ће бити и дотеранији и потпунији.

Ми се са овим слажемо, те стога ову књигу препоручујемо. Набавити се може од уредника и од издавачке књижарнице: Винко Јурић — Сплит. —

ДМ