Učitelj

7902 Учитељ

стовца до %евђелије", прикупио у своју књигу г. Т. Радивојевић овако нам о том говори: „Савладан умором (путује. од Велеса) тек што мало продремах а воз стиже на станицу Демир Капију“. Према томе на читаоцима је, да оцене, је ли грех што сам тако деци објаснила, кад по географском, HCTO-. puJCKOM H културном значају до Демир Капије нема ништа нарочито, на што би деци из основне школе требало скренути пажњу. Разуме се, кад бих ја ово предавање држала пред студентима, којима је задатак, да изучавају до највећих детаља своју домовину у свима њеним етнографско-гео"лошким и културним облицима, мени би се то морало приписати у неопростиви грех; али како се сва општа знања у основној школи изучавају у главним и најмаркантнијим потезима, то сматрам да сам била у праву, што сам се пред децом основне школе овако изјаснила.

Сматрам да нисам погрешила, што нисам даљину између Велеса и Демир-Капије изнела у метрима, коју још није премерио ни мој критичар (јер у његовом уџбенику нема ни трага о томе). Нема дакле даљине изражене у метрима, нема за децу важних објеката, који раздвајају ове две тачке, те према томе није ни грех што сам рекла, да по изласку из Велеса, Вардар улази у Демир Капију.

Да ли ја не знам ову методску јединицу, коју сам предавала у присуству наставника методике Др. Спасића и упра"витеља Вежбаонице и 50 учитељских кандидата, на читаоцима је да оцене према овоме што сам до сада изнела и изворима којима сам се служила.

А сада само једну малу констатацију о критичару. Мени је замерио као грех и незнање, што сам највећи планински чвор, на нашем југу, назвала Шар-Планином. Међу тим и мој је критичар оставио нешто написмено, о чему се може говорити, на име: На страни 15. Атлас са Земљописом од Матије Љу јића стоји: „Југоисточно од Коритника и упоредо са њим пружа се као преграда између Јужне и Северне Србије Шар Планина са висом Љуботеном (2.510 м.) Шара је до пола обрасла са шумом (да ли му је требало оно са, нека кажу сни који Арна познају наш језик) а навише је обрасла бујном травом".

Према цитираном види се, да ни мој критичар, ни до