Učitelj

Књижевни преглед 303

данас није начисто, како да је зове: да ли Шар-Планина или Шара. Ја сам му учинила услугу, што сам научним ауторитетима доказала, да јој је име Шар Планина, па нека се реши слободно да се и сам служи овим називом.

И још нешто ми је замерио, што сам ја навела Љуботен као највиши врх Шар Планине. Међутим је заборавио да се и сам послужио овом истином у своме уџбенику. Кад му је Турчин планина, на коју мене упућује, ја незнам, али прелиставајући уџбеник мога уваженог критичара, нигде је не нађох. Шта ли му је требало, да је од мене тражи»! То ће он знати.

Ако би ми учитељи-це, који радимо у разреду, загледали го уџбеницима мога уваженог критичара очима, озбиљних судаца, ко зна шта би све у њима могли открити Ако нам се укаже прилика и за то, добра воља неће изостати.

Али једна је ствар која ме боли:

Зашто му је требало да ми замера онде, где ни сам није сигуран> Зашто му је требало понављање неколико пута: не знар Зар се тако насрће на глас и углед једне наставнице, која нема друге амбиције, сем што не сметајући никоме, гледа да изврши своју задаћу, коју јој је позив доделио!

Зар се тако ствара воља за радом онима, који имају слободу да јавно изиђу пред другове» Зар је то критика старијих, који треба да охрабре млађе на радг! Зар ни једне лепе речи и ничега лепог у мом предавању»! Зар ни речи о самом методу предавања, што и јесте циљ „Предавача" > Зашто се не нагласи нешто добро у мом предавању, или се хтело пошто, пото видети само зло2!...

Нека ми читоци опросте, што ћу бити нескромна да прогсворим и о својој личности, не зато што желим истицања, но да колико, толико ублажим код њих ону тешку оптужбу, која ми је бачена у лице од стране критичара речима: „Госпођа треба добро да проучи географију своје земље, и да се тек онда одважи на овај посао, јер нема већег греха, "него кад наставник казује деци неистину и нетачност.' Ја сам наставница, која је у својој класи прва и скроз одлична свршила Жен. Учит. Школу у Београду. За 20 год. службе не познгјем друге оцене до одличне. Радим 6 година у Вежбаоници Учитељ. Школе. Имала сам прилике да од стручних