Učitelj

Хроника 315

чиновника не подлежи никаквој такси, пошто има службени карактер.

Премештаји учитеља и учитељица. — Министарство Просвете издало је распис о премештајима учитеља и учитељица, који гласи:

„Ма да смо већ у другој половини школске године просветна оделења не престају с предлозима за премештај појединих наставника. Повод дају у највише случајева жеље самих наставника. По наставничкој жељи често се пута предлажу чак и премештаји по потреби службе. Нарочито су чести случајеви, да се предлажу премештаји учитељица. удатих за разне чиновнике. При томе се сматра да се мужчиновник може премештати по вољи и да је онда неопходно да и жена-учитељица иде за њим. Међутим, такво се поступање не може правдати ни једним законским прописом нити се пак може сматрати да су честе промене наставника мање штетне него код других чиновника. Ствар стоји управо. обрнуто. За то је муж учитељици, ако не жели да буде од жене одвојен, дужан да се и сам стара колико је то могуће да буде тамо премештен где му је, жена у служби.

Да би се овим неоправданим поступцима стало на пут, наређује се:

1) Просветна оделења неће до краја ове школске године чинити предлоге за премештај. Изузетак се може учинити само у случају када се учитељ или учитељица својим држањем онемогуће у свом месту службовања те би даљи опстанак у истом месту био очигледно штетан по интересе државне службе.

2) Бе смеју се ни у ком случају чинити предлози за премештаје по потреби службе, ако је то у ствари жеља самих наставника. Сваки покушај да се неко премести по потреби_ службе према својој жељи биће сматран као дисциплински преступ и према кривцу ће се поступити по закону. Премештај по потреби службе врши само државна власт по свом нахођењу.

3) Молбе за премештај због тога што је муж одвојен од жене или обратно узимаће се у рад само онда, ако се њој приложе докази да је код других надлежних власти поку-