Učitelj

316 у Учитељ

шано све да се раздвајање спречи. Ако је пак одвајање дошло отуда што је једно од обеју супружанских лица молило за премештај, молба се неће узимати у поступак.

4) Кад се наставник или наставница после саопштеног · премештаја јавља за одсуство, просветна оделења неће одсуство одобравати; а ако тражи одсуство ради боловања, просветно оделење ће бити дужно да одређеној лекарској комисији скрене пажњу да се захтев јавља после премештаја. Спроводећи овакву молбу са лекарским уверењем, просветно оделење ће дати и своје мишљење да ли је наставник доиста неспособан за рад у школи.

Практични учитељски испит. — Објављен је распис ОНБр. 14.743 од 21. фебруара 1929., који гласи: |

„Расписом ОНБр. 47831. од 26. фебруара 1927. наређено је да су учитељи и учитељице народних школа обавезни да у року од три године положе практични учитељски испит, који важи као државни стручни испит по чл. 54. Закона о чиновницима и осталим службеницима грађанског реда. Рок за полагање тога испита могао се по том распису продужити још највише за годину дана (чл. 19. Закона о чиновницима). Међутим, многи наставници нису у остављеном року положили стручни испит, те је због тога одлучено:

1. Сви учитељи и учитељице, које имају више од три године службе, дужни су да практични испит положе ио "томе известе надлежно Просветно Оделење. најдаље до 30. новембра 1929. Ко ни у овом последњем року не положи практични испит, биће отпуштен из државне службе (чл. 19. Закона о чиновницима). · .

Министарство задржава за себе право, и поред овог „одобрења, да учитељи и учитељице, који већ имају 4 године државне службе без практичног испита, отпусти из државне службе, ако су они за то време својим радом и држањем показали да продужење овога рока не заслужују.

2. Просветно Оделење послаће Министарству у року од месец дана списак свих учитеља и учитељица, који имају више од 3 године службе а немају практични испит, са на_ значењем дана, кад је постављен, оценама рада за поједине године и својим мишљењем о његовој способности.