Učitelj

246 Учитељ

његова главна дужнејг сама битност: настава. У нас одомаћена реч „административни надзор“ има различито значење у различитих људи. Већина под тим разуме искључиво спољашње односе или бар претежно њих. Ако је тако онда административни надзор и није никакав надзор у правом значењу те речи, то је посао школске управе, која је као што рекосмо само споредна грана школског надзора. У нашем излагању ми се нећемо бавити школском управом, ни административним надзором, већ искључиво правим доменом школског надзора т. ј. његовим наставним задатцима, или оним што, опет код нас, зову „инструктивни надзор“.

Карактеристике школског надзора.

Свакој врсти рада не одговара свака врста контроле. Неки се радови могу просуђивати само по њиховим успесима, док је код других тешко одредити успех. Има радова. које је врло лако контролисати и ценити, то су они радови где је применљива објективна мерљивост; али има и таквих радова где је то врло тешко, а такви су сви духовни радови, н. пр. — настава. Постоје неки покушаји да се метода објективне мере употреби и у наставно-контролне сврхе. У Америци се :нколски инспектори у велико служе нарочитим колективним тестовима којима мере наставни принос и вредност наставника. Пред овим покушајима ми морамо задржати скептичан став, тим пре, што је овај начин контроле, кад је први пут употребљен, изазвао у учитељском свету Америке празу буру протеста и негодовања. Према данашњем стању психолошке науке у Европи, ми се не можемо надати у догледном времену а можда и никад, да ћемо добити једну објективну меру за духовну област. Кад је дакле немогућа објективна мера онда се контрола мора прилагођавати послу који контролише и употребљавати погодну методу, тим пре, што погрешан контролни поступак може проузроковати тешке штете онамо где би иначе хтео да унапређује. Контрола ма које врсте рада може бити тројако управљена: 1.) на испитивање вршења радова; 2.) на констатовање услеха у раду; 3.) на једно и друго. · | |

"Први метод пошто не води рачуна о успеху већ само о вршењу контролисаних радова не може бити узет сам за. себе као метод контроле наставе.