Učitelj

252 Учитељ

2 Суштина

На први поглед изгледа да је естетичко образовање не: само у тесној вези са уметничким васпитањем, већ да су једно исто. Ипак се уметничко васпитање не сме мешати са есте-. тичким образовањем. Естетичко је образовање нешто више теоријско и опште, док је уметничко васпитање више практично, остварење у животу. Уметничко васпитање циља претежно на уметничку лепоту, у данашњим тежњама пре свега: на уметност која служи образовању. Није задатак уметничког васпитања да ствара уметнике, још мање ћаскала о уметности, већ да дечје естетичке основе образује лепотом у природи и уметности, као и лепотом у машти и душевном животу исто тако, као што их образује етички и интелектуално.

Уметничко се васпитање може захтевати и из привредних основа, па да ипак буде полазна тачка покрета у унапређивању уметничке радиности у стварању разумевања за умет-. ност. Али оно служи пре свега идеалним циљевима: права уметност може само оплемењивати. Она сме и треба још у школи да ствара радост и уживање. Опасност, да ће се тиме: естетичко уживање сасвим расплинути, јесте само привидна. Право уметничко дело је израда најјачег напрезања свих снага, чулних и духовних, и за потпуно схватање захтева такође целукупну улогу свих ових снага; и у томе је његова образовна вредност.

3 Градиво и обрада

"Не ради се о увођењу у наставни план једног новог: предмета као што је историја уметности, естетика или археологија, већ је реч само о елементима новог наставног плана, који са осталим елементима треба да буду стављени у исправну везу. Оно што треба да се посматра и осети да би се васпитало за уметничку примљивост и уметничку способност изражавања, то није ништа друго него увек само поједино уметничко дело. При том се увек руководи дидактичким захтевом. свесне концентрације која мора да притекне у помоћ тежњи. за концентрацијом која већ постоји у човечјем духу. И према томе извесну песму на пример, обрађујемо онде, где је основа за њено усвајање изведена: у пролеће — пролећњу песму, после предавања о боју на Косову — „Косовку девој--