Učitelj

Уметничко васпитање 258

ку “, уметничка дела архитектуре — у вези са земљописном наставом итд. Као што се види, уметничко васпитање је принцип који треба да провејава кроз остале предмете наставнога плана и који у сагласности са религијским, етичким и интелектуалним принципом прожима целокупно школско образовање. Новина овог покрета је уношење уметничких дела у школу са главним задатком, да се младе душе доведу у право расположење, како би могле схватити то уметничко дело. Прва погодба за то је прибраност, унутрашња и спољашња мирноћа — расположење, осећање. Кад се припреми расположење, онда се показује уметничко дело, о чему, до душе, не постоји једнодушно схватање, јер то је још нова област посебне дидактике. Као пропис за рад важи: нико не може уживати у уметничком делу, који пре тога није научио да погледа 'у природу, и нико не види природу чије очи нису научиле на уметничка дела. Једно произилази из другог.

Први предступањ уметничког васпитања јесте увођење у посматрање природе. Дете мора видети масу боја и многе елементе облика. Ради тога се упућује да посматра, на пример, шта се све види на мирној површини воденој, да види какве су боје од кућа које се виде на води, какве су линије које се губе у дубини, да посматра месечев излазак. И не само такве комплексе представа као што је излазак месечев или водено огледало, већ и појединости, на пример: боју дрвета на сунчаној светлости, водени сјај, затворено плаву боју косога крова на киши, плаветнило удаљеног брега, боју детиње косе, црте старчева лица итд.

Кад се деца извежбају у овим припремним вежбама, онда се поступно прелази на уметничка дела. Ту важи као правило брижљива припрема за буђење расположења и штедљиво објашњавање при излагању самог. Уметничко дело треба схватити са свих страна, помоћу свих чула и душевних моћи. У колико су многостранија опажања, у толико је дубље "уживање.

После мирнога удубљивања у уметничко дело предузима се поређење два или више посматраних уметничких дела. Ово поређење може бити четвороструко. Прво, да се једно поред другог поређају дела различитих уметника, који су