Učitelj

"266 Учитељ

зложена, па тако не веже друге људе нити чак вреди за друге, који нису Хербарт. Сајц се заплео дакле у противречности, које нас ни за корак не приближују решењу нашега питања. Морамо га дакле потражити на путу, који се неће губити у непроходној гуштари, већ који ће моћи да нас доведе до коначног објашњења.

Пошто ће наше истраживање, да се ограничи на оно што је начелно у питању формалних ступњева, искључујемо сваку свађу о посебним облицима наставних ступњева, који су мотућни. Дакле овде није у питању, да ли ће да се даде предност ступњевима Дерпфелда, Цилера, Сајферта, Валземана, Вил"мана, Салвирка, или ма како се друкчије звали теоретичари ступњева, већ да ли је одржање једне извесне артикулације на"ставе уопште могућно, да ли је за препоруку. Једна страна потврђује ово питање, друга одриче. Обе групе износе за своја схватања важне узроке, који се не могу без даљега отклонити или оповргнути, а нарочито не у случају, ако се потпуно дели основно схватање једне или друге групе. У овом има Сајц потпуно право: Хербарт се односно својих кругова не може оповргнути. Али је без сумње исто толико на месту реченица: Ни Шарлман се односно својих кругова не може оповргнути. Хоћемо ли, да ма где упаднемо са својом критиком, не треба онда да упремо оком само на један кружни одсечак, у нашем случају не треба онда, да испитујемо само различита мишљења о оправданости формалних ступњева, већ треба да испитамо, да ли цео круг има животне вредности. Не треба да започнемо код ма којег дејства или последице једног извесног схватања света као целине, већ управо код основног схватања.

Тиме се дижемо на вишу духовну висину, схватамо су: протности у поједином, малом или ситном као супротност у крајњем, општем и не црпемо само драгоцено увиђање за оно, што је цело ограничено, наиме само у области, коју посматрамо, већ и за даље и веће везе, које делују у другим областима духовног света. Можда ће једно поређење да нам очигледно предочи, где треба да тражимо главну погрешку у свести обеју противничких странака.

Два истраживача пођу да открију земљине полове, један на северну полукуглу, други на јужну. После којекаких опа-