Učitelj

Школа на отвореном зраку 299

ник узима књигу према своме избору, евентуално према савету библиотекара књигу и чита у себи. Кад прочита књигу иде библиотекару. који се увери да ју је ђак прочитао пропитавши га о садржају прочитаног, о карактеру личности те о разумевању прочитаног, стави му биљешку на карти за читање као доказ о прочитаној лектири.

У неким разредима има међу ђацима клуб за читање. Ко прочита известан број књига добија златну звезду — што се запише на табли части. Ту се развија натецање ко ће више звезда добити. Види се тежња да се ученик упути сам на себе и учини неовисним од учења. Ово се показује у унутарњој организацији модерних школских рефорама као Гари школа и друге.

Методски поступак који треба употребити при обради штива изнесен је у читанци и ученицима познат — и тако може ученик самостално радити.

Многе школе издају своје листове чији су сарадници ђаци па чак и цртежи су ђачки. Овај рад није само израз радне школе него и срество којим се буди код ученика свест припадности школи, свест заједнице као основа шире свести: »Атепса115 зшт«....

Добр. Милетић

Школа на отвореном зраку

Ми, природно, везујемо дечју радост са сунцем и цвећем и добро је чути о школи где деца која су у тешким приликама могу имати максимум добрих ствари. Многима Бракенхил изазива претставу зелених пропланака, гранатих дрвета, здраве, веселе и несташне деце; спаваћих соба на отвореном зраку и интересантан изглед учионица. Од станице Викторије жељезница иде до Хартфилда у Сусексу и ви сте срећни што ћете тамо добити каквог младог вођу да вас води кривудавим шумским стазама и узаним путићима, који се пружају преко ливаде где три мрке краве пасу, до Бракенхила.

Идући овим путем ви најпре долазите до нудиљске школе — једна заједница у заједници. Ако је близу време за чај видећете мале девојчице како дсводе у ред своје учионице и спремају сто за чај. Оне ће вам показати веверичине лешнике, које су нашле тога дана и најважније од свега колица, која оне праве и цртају, све саме. Радо ће вам показати своје купатило са малим базенима и кадама и своје собе за спавање. Одмах ћете приметити да једна страна ове собе има покретне прозоре. Ови су прозори удешени тако да се цела страна собе може лако отворити. На овај