Učitelj

308 6 Учитељ

Оба система разликују се врло много и по наставним средствима. Док Фребел употребљава као главна наставна средства лопту, коцку, ваљак и круг, дотле је Марија Монтесори конструисала толико наставних средстава, да су је неки због тога и уздизали и нападали. Уздизали су је они, који су њен систем теоријски проучавали и који су стајали на гледишту, да начело очигледности игра најглавнију улогу у забавишту; нападали су је они, који су њен систем у пракси изводили и морали да троше читаве десетине хиљада за њена наставна средства. Због тога је систем Мантесори данас мање примењен од Фребеловог система и у самој Италији.

У погледу дисциплине оба се система знатно разликују. У Фребеловом забавишту деца се и кажњавају и награђују као и у основним школама. Међутим Марија Монтесори забрањује и казне и награде и захтева, да се дете васпитава у слободи за слободу. Исто тако постоје још и многе друге разлике између оба система, али оне нису од великог значаја. Литература предшколског васпитања у талијанској књижевности заузима видно место. Читаве књиге писане су у циљу пропаганде једног или другог система, али оне никада нису изгубиле научни карактер. Таква је и ова књига и ко познаје талијански језик може преко ове књиге да се упозна до ситница о вредности и махнама и једног и другог система.

Радиша М. Стефановић

Обзор жизни американского детского сада. (Преглед живота американског забавишта). Москва. 1924 Цена 50 коп.

Ђорђе Кершенштајнер казао је у једном чланку, да је Америка класична земља забавишта, јер нигде Фребелове и Монтесорине мисли нису биле тако широко примљене као у тој земљи. Проценат деце, која пролазе кроз забавишта тамо је већи него и у једној другој земљи и брига за прешколским васпитањем није само у програму државе, већ је то и најразрађенија област у педагогици.

У Сједињеним Државама прво су почела да се отварају забавишта по Фребеловом систему. Имена Алисе Пемпл, Јелисавете Харисон, Лили Палмер и других, који су имали великих заслуга при организацијама таквих забавишта, позната су и ван граница Сјед. Држава. Сестем Монтесори међутим почео је да се уводи од 1914 године а нарочито после тријумфалног пута Марије Монтесори у Америку. Један сарадник „Трибуне“ писао је о том њеном пропагандистичком путу, како су њеном предавању у Вашингтону присуствовали сви амбасадори Европе и Азије, сви министри, сви претставници научних друштава као и многобројна културна елита. Од

ж