Učitelj

О бојним аномалијама 345:

кође овде припада кратковидост. У самој ствари бојно слепило се субјективно и не осећа као какав недостатак или чак као болест. Ј ер с друге стране бојно слепи показују велику осетљивост за разлику светлости и промена. Ово се показало на пракси веома јасно.

У Лајицигу у институту за експерименталну психологију приликом једног опита, субјекат К. је имао више проба у разликовању града светлости и, између једне групе субјеката (10 до 15), показао је најмању границу. Код проба по Талбот-овом закону, трајање ротације, које је било потребно да се добије грао из црно-белих сектора, било је код К. мање но код осталих.

Подобност за разлику финих бојно светлих нијанси бојно слепило ускраћује у животу. Могуће је да се у бојном слепилу извршило диференцирање оштрине вида на рачун бојног осећаја (које за нас, с изузетком неколико специјалних позива, немају такав значај као за природњака). У ствари слика у ретини је у толико оштрија у колико се више примичу крајеви видљиве скале дужине таласања. У сравњењу према тонским осећајима наши бојни осећаји обухватају само до једне октаве. Кад би диференција најмањих и највећих још опажајућих таласања била тако велика као на тонском пољу, онда би се наше слике расплинуле. До- једног извесног града евентуално је случај код нижих живих бића (која су већином наклоњена 6ојама). (Енгелман и Лубок утврдили су код бактерија и мрава · пријемљивост ултра црвене и ултра љубичасте зраке. Јодл).

Констатација бојног слепила није неизвесна, јер се употребљују све бојне ознаке. Једна од најстаријих метода за диагнозу бојног слепила је преглед Холмгенових вунених проба. Субјекту се ставе разно обојени вунени комадићи, од којих он све сличне, али не једнаке, има да издвоји на страну. — Стилинг-ове псеудокроматске табле садрже бојне мрље, од којих свака образује површину квалитета неког броја, који бојно слепо лице не може основно да разликује односно да прочита бројеве. Субјект К. је прочитао неколико таквих и лакших проба, али већи део и теже није успео. Обично је бркао при испитивању зеленога и извесних нијанси црвенога..

При испитивању са светлим натријумом боје се показују субјектима прво у обичној, па затим у светлости... натријумског пламена. Тако у нормалних ишчезавају чисто засићени бојни