Učitelj

346 Упитељ

тонови и преображавају се у прљаво сиве. Дикромати врло мало или не примете ове разлике код боја које им недостају.

ТУ С погледом на значај бојног слепила за извесна звања, потребно је експерименте и испитивања изводити још у школи. Каткад се (у Немачкој) по школама уводио номенклатур боја, па су се доцније — у животу — бојно слепи врло тешко дали. разликовати.

За методе школског испитивања препоручује се: светли натријум (за већи број ђака); означење разлике двеју комплементарних боја, које се непрестано мењају на ротационом апарату; одредба изједначавања; контрастни опит: пројицирање четвороуглог комадића картона који изгледа сив и његова обојавања (помоћу разно обојених стакла), која се мењају увлачењем у пројекциони апарат.

Бојно слепило је врло често, но што се у опште верује. По Холингрену су бојно слепи „око 3.25% људи и 0.26% жене. По ферису 4.20% према 0.079. У Бреслави је вршен (од стране Кона и Магуса) школски преглед са 9.90% код дечака и 0.04 девојчица. Бојно слепило се према томе код жена јавља ређе.

Често је било случајева да су бојно слепи били и такви људи који се махом занимали бојама: малери, трговци драгоцености, физиолози, астрономи, психолози и др. Бојно слепило се често латентно наслеђује или је готово увек наследно. Да ли постоји и стечено бојно слепило, не зна се; али изгледа да би га једна нарочита истрага могла решити.

Више пута поменути субјект К, је др. рћа. односно психолог вирцбуршког университета. Од својих студија је у Лајпцигу провео два семестра, за које време смо нас двојица били нераздвојни другови. У многобројним разговорима он ми 16 причао своју историју, тј. прве почетке бојног слепила, које је било приметно још у основној школи, када се почео занимати малањем. У свима његовим радовима те врсте зелена и црвена. боја је увек недостојала, и тамо, дакле, где су ове биле неопходно потребне, замењиване су жутом или плавом. Али он то није опажао, док га учитељ за то није отпочео да исмејава; над зидним картама га је чак и укоравао, како није у стању да покаже и најпростија места на њима, наравно црвено-зелено 060јена. Сам себи није могао никако објаснити откуда све то, кад је иначе добро видео и није употребљавао никаква оптичка по-