Učitelj

314 У пиктељ

ВИ А ПРЕ А

Овим законом уведено је иу Словачкој осмогодишње обавезно школовање, као што је тону целој Републици, изузев Подкарпатске Русије у коју ће се увести такође ускоро.

(Обавезно школовање у Чехословачкој подељено је на два дела: на ниже и више основне школе (комплементарне). Под основну наставу затим спадају и сви институти за предшколско васпитање (азили, материнске школе) као и институти за обавезно школовање ненормалне деце (глувонеми, слепи, идиоти). |

Ниже основне школе или су подељене или неподељене. Обавезно школовање почиње навршетком шесте године. Број разреда је извршен према броју уписаних ђака и према величини школске општине, а школска општина може бити образована само од једне политичке општине. Где су ниже основне школе груписане са вишима, које се састоји од три разреда, оне садрже обично пет, ретко четири а врло ретко три, два или само један разред. Ученици у овим случајевима походе нижу 06новну школу за првих пет година а вишу шесте, седме и осме школске године. У Подкарпатској Русији деца походе нижу основну школу четири године а вишу за сада две а негде и три године. Број учитеља већином одговара броју разреда, јер сваки разред готово има свога учитеља. У вишим основ“ ним школама предају нарочити учитељи ове групе предмета: граматичко - историјску, природну, математичко - техничку. Поред специјалних учитеља, више основне школе имају и нарочитог директора.

Школе су по селима и варошицама већином мешовите, док су по већим варошима женска деца одвојена од мушке.

Школа има државних и приватних према томе, ко их оснива и издржава. У чешким крајевима сматрају се за државне школе само оне, које отвара и издржава држава, · област или ошштина. Ове школе примају сву децу без разлике религијских конфесија. Све остале школе, које отварају и издржавају поједина удружења, сматрају се као приватне. Међутим у Словачкој и Подкарпатској Русији рачунају се у државне школе и оне, које отвара држава (државне школе), општина (комуналне школе), религијска удружења (религијске школе) или поједина лица и удружења по одобрењу државе. Само државне и комуналне школе имају специфично интерконфесионални карактер, премда у извесним случајевима и религијске школе могу бити обавезне да при мају децу друге религијске конфесије. Приватне основне школе могу бити организоване на начин да уведу прописане предмете и стоје под контролом државе. Постоје и школе за наставу националних мањина, које издржава искључиво држава и којима администрира директно Министарство просвете. Њихова организација је установљена специјалним законом.