Učitelj

Основна настава у Чехословачкој 373

и слабији. Понављају сви у хору. И тако сее продужи док се не научи цела песмица.)

Сада сте се лепо огрејали, ићи ћете у клупе, па ћемо нешто лепо да радимо. Када смо данас гледали кроз прозор шта смо "видели (Дете прича.) А када смо данас били напољу шта смо радили» (Играли смо се. А што смо напољу радили» (Радили смо човека од снега.) Бисте ли ви знали да нацртате човека од снега» (Бисмо). Ето вам цртанке, а ви извадите оловке, па ћемо да цртамо Снешка Белића. Каква му је глава Шта има на глави2 Какво му је телог Има ли ноге. (Наставник по причању деце нацрта човека на табли, деца описују слику, и када деца имаду пред очима тачну слику човека од снега, наставник побрише сли, ку са табле и деца цртају по сећању прво на табли, а после у своје цртанке. Када нацртају једног човека могу крај њега да нацртају и по које дрво без листа, како то јесте у природи — у шк. дворишту. При крају ове методске јединице згодно је да се обради и која песма која говори о Божићу или о зими. Пошто почетно читање и писање нема везе са овом методском једини-. цом, то ће се рад у читању и писању продужити независно од ове методске јединице.)

· Иво Рубеша

Основна настава у Чехословачкој

1 Школска организација

Основна настава у Чехословачкој и данас је организована различито у колико се то односи на крајеве старе „Чешке Круне“, „Словачке и Подкарпатске Русије. Овај недостатак јединства · само је привремен и објашњава се пореклом саме Републике. Примајући правно уређење старе Аустро-Угарске, Чехословачка је своју школску организацију постепено водила јединству и тај процес унификације отпочео је многим новим законима и уредбама и по једном утврђеном програму.

За процес унификације имао је велику важност тако звани мали школски закон од 13 јула 1922 године. Њиме су уведени у нови наставни програм нови предмети: грађанске поуке, васпитни ручни радови; гимнастика је замењена физичким васпитањем, женски ручни радови допуњени су домаћом економијом, док је религија постала факултативни предмет. За све ове предмете израђени су и нови програми. Законом је извршена и промена у максималном броју ученика по разредима, јер је тај број смањен у неподељеним школама од 80 на 50 а у осталима на 60.