Učitelj

38

ЗОб а 5 | А

Учитељ :

Анте Дукић, Загреб: Погледи. Наш колега. Анте Дукић из Загреба штампао је књигу својих мисли под горњим насловом. Књига је израђена У техничком погледу беспрекорно, на лепој хартији и текстом који одговара свима обзирима естетике. Та околност учиниће те ће је сваки коме дође до руке узети разгледати „А кад отвори прве странице и прочита

само неколико мисли, задржаће се на њој дуго и неће је моћи лако оставити. ј

Г. Дукић је у виду кратких афоризама дао не само једно кристалисано искуство, него мисли, лепе, ванредно лепе У форми и исто тако у садржини. Он је обрадио више предмета на којима се људски ум сваког дана зауставља и свуда је дао своје зреле и лепе погледе. Говорио је о човеку као појединцу, о човеку У друштву, о раду, 9 љубави, жени, 0 друштвеној или конвенционалној етици, са једним дивним разумевањем и удубљењем у ствари, са врло често потпуно тачним погледима и са лаком и читком духовитошћу која се без тешкоћа. пробија до дна ствари.

Његове мисли поред своје логичне лепотб, дају утисак његовог одличног карактера и општих схватања, која се моту само поздравити и бити моралне и интелектуалне водиље многим међу нама. Ево само неколико примера:

„Место да сједиш „мудро“ на два столица, часније ти ЈЕ и мужевније, да не сједиш ни на једном.

„Не држи се далеко од никога, и никоме не иди пре“ близу“. .

„Мален — али никада низак“.

„Рад је за магарца — веле магарци“. С. у

„Поштуј жуљеве дланова и жуљеве мозга“ иста стр. „Ричи ако си лав, али ако си магарац, ћути. С. 16 „Штеди пламен живота; јер пепео није сјеме за нову ватру.“ С. 92.

„Нема самоубица — свих су убили други ,ит- А.

Ситничари ће можда тражити и наћи пуно старих, већ изречених мисли у овој књизи. То није немогуће. У савету нема ништа новог. Али у мислима Г. Дукића има пуно свежине, лепоте и духа, њима се може многи поучити и користити и наша би топла жеља била да их што шири круг људи прочита.

Данило Милановић

Д-р Хелмут фон Бракен: Телесна казна у васпитању. Социолошка, психолошка и педагошка истраживања 1. Превод с немачког. Библиотека „Будућност“ св. 31. Цена 5 див. Унутрашњи живот немачких школа претставља собом две крајности. Крајњи напредак и крајњу заосталост. Мислим