Učitelj

Настава у Америци 054

12 Методичка брига о физичком васпитању је један елеменат неопходан за васпитање уопште. Његова база је организација сокола. Задаци су тога васпитања исти и за девојчице и за дечаке. Поред тога девојчице примају и лекције из хигијене у периоду свога развића. Свака школа мора имати покривено игралиште а ако то нема или чак нема ни отворено игралиште, онда се деца вежбају у школском дворишту или негде ван школе. Екскурзије се чине сваких 15 дана и то први и други разред на даљини од пола километра, трећи разред на даљини од 4 км., четврти и пети разред 8 км., а шести и остали разреди 12 км. и то у свакој сезони па и по рђавом времену. Лети могу бити у циљу купања, зими у циљу неког зимског спорта. Ученици могу да учествују у вежбањима спортских удружења са извесним допуштењима од стране школе.

Русултати наставе. — Ресултати школског рада могли су се видети на културној изложби у Брну и на шестом интернационалном конгресу за цртање у Прагу. Изложба у Брну садржавала је цео десетогодишњи рад и могли би га овако формулисати:

1 Унификација наставе. 2 Стварање такве наставе, која је прилагођена духу и потребама појединих нација. 3 Уздигнуће општег степена културе. 4 Остварење јаче заштите деце, која су била у рђавим социјалним и културним условима или су била физички и морално посрнула. 5 Усавршавање и проширење школског рада на бази новог познавања детета.

Радиша М. Стефановић

Настава у напредној основној школи у Америци

Програм рада и живот школе

Међу многим динамичким новим уређењима у школској пракси, ниједно није теже у извођењу него што су новине које утичу на програм рада и стваралачки заједнички живот.

Предлагачи новог васпитања не слажући се са циљевима и методама Формалне школе, избрисали су сав накит традиционалног васпитања. Они гледају дете као празну таблу. Програм рада — онај ред догађаја кроз које су школски циљеви остваривани — временом је трансформиран. Разредни методи, нагомилано знање столећа о васпитању, уклоњени су, као што је изгледало многим формалистима, алармирањем сло"боде и одбацивањем свих формалности. -

Колико се разликује од типичног режима формалне школе дечји дан у новој школи! Испитивањем дневних програма, које заступа свака школа, ова би разлика била јаснија.