Učitelj

472 Учтељ

Светислав Торњански: „Душино огледало", поучне приче за омладину стр. 71. Цена 20 дин. Сомбор 1929.

Г. Свет. Торњански, чије име већ неколико година сретамо по дечјим листовима, дао нам је овога пута „Душино огледало“, једну лепу збирку дечјих приповедака. Оне су махом штампане по дечјим листовима. Има их свега девет. Већина од њих је патриотске садржине. Кроз њих провејава чисти и неокаљани патриотизам, који се уздиже до религије. А све су узете из стварног дечјег живота. Он нам је у истини дао ' оледало дечје, чисте, као снег беле душе. Приче су истинске и дубоко проживљене. Као учитељ умео је да продре дубоко у дечју психологију.

Међу причама је најлепша: „Волим те као снег". То је управо једна лирска песма. Пуна осећаја и пуна љубави. Прича се о малој Вери, која већ почиње да цвркуће својим слатким, дечјим језиком и која је већ преживела два снега, две зиме, али је лане била још толико мала да је, чим се снег отопио „из њене дугокосе главице ишчезла слика сећања“. И сад су „око прозора шапутале крупне пахуљице првог снега.. као разбацано перје посипајући и белећи све“. То је за њу највећи догађај: снег, лепи бели снег. А увече, пре спавања, рекла је мами: „Волим те, мама, као снег".

И остале приче одликују се јасним и прецизним излагањем. Све су добро компоноване и свака од њих је слика, из правог дечјег царства: Огледало дечје душе.

Књига је несумњиво добит за нашу младу, оскудну дечју литературу.

Сима С. Цуцић

Б) Страна књижевност

»Роиг гепдге поз Ептап45 зопрез е! дгастеих« — Мадате Кеб! ој — књижара Натанова — Париз. Ово је врло лепа књига која износи разна вежбања, како би се код деце основне школе добили што грациознији покрети тела, у циљу телесног снажења. Вежбања се изводе у виду ритмичких игара а према музици, која у том тренутку интонира најодабраније композиције класичне и модерне. Нарочито је препоручљива за децу основних школа мушку и женску. Наставници који се баве припремањем програма за школске свечаности, концерте и др. могу се врло лепо послужити овом лепо уређеном књижицом. Иста може послужити и за оне који не познају језик, јер из изразитих и поступно изнешених поза дечјих путем слике, уочава се сваки став тела а уз то га допуњује и музика, која је врло допадљива и пријатна. Најглавније: што треба напоменути јесте, да је свака ова ритмичка игра