Učitelj

414 У чи ке љ

ма и старостима. Тако класификоване предмете довољно је изнети пред ученике и водећи разговор о њима упозоравати их на главне карактеристике њихова облика. Деца упућена на посматрање изводе моделовање са нарочитим задовољством. Многи од њих од остатака иловаче прави самопроизвољно нешто што најбоље одговара његовој машти. ИМ такви су радови врло драгоцени. У њима се још боље може да оцени бујност дечје маште и круг његове свести.

Рад се изводи са иловачом, које има на сваком месту; а од алата довољно је да деца имају једну поширу дашчицу на којој ће месити иловачу и по један дрвени ножић, кога могу и сами направити.

Тих. Н. Костић

(а Јидозјамје је лист који излази два пута недељно под редакцијом Гастон Гастерана у Београду. Годишња претпла-. та је 190 дин. Уредништво је у кр. Александра ул. 10.

Ово је други лист који излази у Београду на француском језику, са задатком: да развија интернационалну коопе рацију и да страним народима пружи из прве руке све вести, које се тичу наше земље и њеног културног и политичког живота. Нећемо понављати колико један овакав лист има значаја за нашу земљу, о којој су странци још увек толико необавештени да често пута чине неопростиве грешке, третирајући живот нашега народа, а нарочито прилике на Балкану.

До сада је изишло преко двадесет бројева са богатом садржином. Начин уређивања листа је за сваку похвалу. На првој страни обично се третира политички животу самој земљи, или се он доводи у однос према општим политичким приликама у Европи. На другој страни обично се дискутује о приликама у земљи са изношењем главнога сижеа наше домаће штампе. На трећој страни разрађује се наш просветнокултурни живот, наша литература и т. д.. Поред тога, да би странци добили што јаснију слику о приликама и лепоти наше земље, лист доноси веома лепе и одабране слике: као радове наших уметника, лепе пејзаже, детаљније путописе по нашој земљи и т. д.. На последњим странама лист "разрађује наш економско - финансијски живот, износи билансе наших новчаних државних установа, прегледе увозне и извозне трговине, трговачке везе наше земље са другим народима и т. д.. Проучавају се начини и путеви како да наше сировине и наши продукти нађу што повољнија тржишта. –

За учитеље, који су у исто време и познаваоци француског језика, овај лист може имати исто тако драгоцену вредност. Он ће их држати у сталном контакту са богаством овога језика и стављајући им пред очи тако разноврстан материјал прошириваће успешно основу његова познавања.

Тих. Н. Костић