Učitelj

478 Учпитељ :

гом од 100 страна. Истичу се прилози д-ра М. Кус - Николајева, Салиха Љубунчића, д-ра В. Миоча, Илије Босанца, проф. Петра М. Илића, инж. Петра Тумима, д-ра Ф. Д. Марушића, Михајла Јовановића, д-ра К. Озвалда, Д. Лапчевића, Р. Ротера - Прогонског, д-ра Р. Казимировића и д-ра А. Ловрића. Прилози обрађују углавном идеологију покрета са педагошког, филозофског, религијског, националног, уметничког, привредног, моралног, социјалног и расног становишта. Нарочито су важни статистички подаци о досадашњем раду покрета, онда чланак Саве Рађеновића: Из првих дана покрета, а особито интересантан приказ из историје породице Видовић и психолошког корена покрета из пера Р. Ротера Прогонског. У фељтону су претстављени: Божо Ловрић, А. Наметак, Р. Каталинић - Јеретов, Мићун М. Павичевић, Е. Захаров, Љубо Мићевић, Јован Удицки, Алекса Ујдуровићи још многи други. Уредништво и управа листа налазе се у Сарајеву, Краља Александра ул. 113.

Др. Антоније Вуковић: Ветеринарске поуке. Задужбина Каменка и Павла Браће Јовановића, којом рукује Српска краљевска академија, штампла је „Ветеринарске поуке“ од познатог стручњака г. д-ра А. Вуковића, ветеринар. инспектора у Сарајеву. Ово је друга књига „Поучне библиотеке“ ове задужбине.

С обзиром на то што је у нашој земљи сточарство најразвијенија привредна грана и што се све јаче осећа потреба за прелазом са ратарства на национално сточарство — ова књига ће врло добро доћи сваком земљораднику.

Наш народ трпи огромну штету од разних сточних болести и слабо уме да се снађе кад му марвинче занемогне а још мање кад помор почне да сатире стоку. У „Ветеринарским поукама“ сваки писмен сељак наћи ће сва потребна упутстава како да позна и отклони сточну болест.

Књига је јевтина, јер јој је цена свега 12 динара с поштарином, па зато без ње не треба да је ниједна сеоска кућа.

Добија се у Српској краљевској академији, Београд Бранкова ул. бр. 15. Шаље се само за готов новац.

Повереници добијају 15% као награду за продатих најмање 10 комада.

Може се добити и преко уредништва календара " Село, Карађорђева 79-а ако се пошље новац чеков. уплатницом Промет. Друштва „Село“ бр. 51825 са ознаком на полеђини за што се новац шаље.

Радна школа, орган Друштва пријатеља радне наставе. Директор Јов. С. Јовановић. Уредник Др. Владимир Спасић. Месечни часопис за унапређење наставе. Годишња претплата 50 дин., за ђаке 25 динара. Претплата се шаље власнику ли-