Učitelj

Нове књиге и листови 477

рантирају жељену садржину и живахност у дому. Сви ти 06лици већ после мало година постану ученицима равнодушним без васпитног дејства. Тако је пракса разорила једну од основних идеја ових домова да се апсолутне моралне вредности јављају свугде, где омладина расте у слободи. Никакви спољашњи облици заједничког живота не могу гарантирати безусловни суверенитет моралних вредности. То се може постићи једино помоћу живих носилаца тих вредности, помоћу појединаца, никада помоћу безструктурне масе.

Искуство стечено у овим домовима показује, да заједнички живот врло често, не само да не развија социјално 0осећање одговорности, већ га отупљује. Заједнички живот намеће многе дужности и занимања, против чега се буни нагон за духовном самосталношћу. То често одводи и саможивом индивидуализму. Такођер је примећена доста опасна појава, да ученици који 8—10 година проведу у заједничким домовима, понекад огуглају према домаћем животу. Они су према свему равнодушни.

Пошто васпитно деловање коедукације врло много зависи од посебних индивидуалности, то по овоме питању не може бити одговора од општег важења.

Како свако васпитање тежи да образује склоп унутрашњих веза по којима човек дела у животу, а ово је увек ствар вере, ствар унутрашњег убеђења, то без религије, без вере нема васпитања. У сеоским васпитним домовима васпитање је имало религиозну подлогу (надконфесионалну). По свему судећи изгледа, да су ови домови позвани, да у будућности замене породицу у васпитању. ;

Цв. Ђ. Поповић

В) Нове књиге и листови

Библиотека народног университета у Београду, орган Народног университета. Уређивачки одбор: Д-р В. Чајкановић, Д-р И. Ђаја и Д-р В. Ћоровић, професори Университета. — Изашла је из штампе седамнаеста свеска ове популарне библиотеке под насловом: Генијалност и лудило, од Бранимира Малеша, асистента Университета. Библиотека излази три пута месечно. Претплата на годину (15 свезака) 30.— динара, почевши од 9 свеске. — Цена првих осам (1—98) свезака 24 динара. Свеске се могу добити: код издавача, у свима књижарама, киосцима и продавницама новина. За сва обавештења обратити се власнику-издавачу: Душану Вукановићу, Београд, Радничка 181. _

„Нови човек". Изашао је „Нови човек", јубиларно издање, приликом десетогодишњице етичког покрета, са опсе-