Učitelj

Нове књиге и листови 555

За сва обавештења обратити се власнику-издавачу: Душану Вукановићу, Београд, Радничка 18/.

Светислав С, Петровић: Љрашске приче из данашње руске, пољске, лужичко-српске, чешке, словачке, словеначке, српске и бугарске дечје и народне књижевности са поздравом младим Србима, Хрватима и Словенцима на свима словенским језицима. Београд, 1929. Цена 10 динара. Може се добити у Свесловенској књижари у Београду.

Ово је прва свесловенска збирка не само код нас, него уопште. Приче су узете из читанака, које се уче у словенским школама. -

Збирка је препоручена од Главног просветног савета и Министарства просвете са С. Н. Бр. 21.025 од 19 јуна 1929 године за све књижнице, као и поклон ђацима о испиту.

„Нови живот“, лист за безалкохолну културу. Изишао је из штампе јануарски број овог нашег антиалкохолног часописа који у Загребу издају професор др. Машек и другови, а уређује др. Вук Врховац. Посвећен је десетогодишњем јубилеју американске прохибиције, која је, како је познато, ступила на снагу 16 јануара 1920. Уводни чланак уредништва баца један општи поглед на значај американске прохибиције. Иза тога долази кратки али врло занимљиви чланак „На раскршћу двеју цивилизација“ од др. Етпечћа Сћептртопа, једног од првака светског антиалкохолног покрета и генералног секретара „Свјетске лиге против алкохолизма“ (МезјегуШе Обо Џ. 5. Изјаве Непту Когаа о прохибицији упућују нас у питање како један трезвен Американац посматра ово до сада најрадикалније решење алкохолног проблема. Иван И. Маринчић приказује укратко главне мисли из књиге Горе Разспег-а, професора гласовитог Уаје свеучилиштау Мем Наџепи: „Ргоћфбоп ај п5 зоог5!“ која је преведена и на немачки језик под насловом „Гје Клај5 дег Ргоћф оп“. На крају су многобројне белешке о антиалкохолном покрету у Југославији и Америци, и о неким привредним питањима.

Лист излази у месечним свескама од 16 страна. Претплата на 6 бројева износи 10 динара. Наручује се код администрације листа Загреб, Опатичка улица број 3.

Српске народне пјесме. — Наш познати радник на пољу народних умотворина и народнога песништва Новица Шаулић, издао је прву књигу наших јуначких народних песама.

Српске народне пјесме садрже 113 најлепших јуначких народних песама до сада нигде нештампаних, од најстаријих времена па до Вожда Карађорђа, са ванредним, опсежним и исцрпним предговором Шаулића о постанку, развоју и значају нашег народног песништва.