Učitelj

Хроника “тоа

Књига је необично корисна учитељима, који су често и позивом својим упућени на послове и проучавања ове врсте.

Преглед филозофије. – Ма да филозофија засеца у живот свакога човека, јер решава питања: од куда, зашто и како, и ма да никада као данас није била толика потерба духовне оријентације, исправног става у животу и схваћању друштвеног“ проблема, ипак нема на нашем језику исцрпног и уједно популарно израђеног прегледа филозофије, приступачна такођер ширим редовима друштва. Обзиром на овај недостатак наше научне литературе предузео је вођа етичког покрета г. Миљенко Видовић задаћу да популарно обради филозофију од првих заметака људске културе до данас. Ово филозофско дело г. Видовића биће украшено илустрацијама, те ће обухватити четири књиге, свака са 320 страна. Штампање „Прегледа филозофије“ извршиће се у наклади Библиотике Узгајатељ, али само у онолико примерака колико се јави претплатника. Претплата за прву књигу са 320 страна износи Дин. 90.— Изван претплате нико неће моћи да добије ово важно филозофско дело. (Адреса: Библиотгка Узгајатељ, Сарајево, Краља Александра ул. 6р. 15).

„Историја Југославије“, од Д-р Владимира Ћоровића. Издавач „Народног дела“ позива на упис претплате на горње дело, које у претплати стаје Дин.: 200, а "које се може добити и месечно по 30 дин. Чековни рачун 53.240. — Редакција Милоша Великог ул. бр. 48. Београд.

„Дечји Лист“ завршни број доноси бајке, приче о животињама, песме и други разноврсни, поучни и забавни материјал за' децу, у одличној техничкој опреми и са много илустрација у тексту. Уредништво има све бројеве за нове претплатнике као и · комплете за поклон ваљаним ученицима. Годишња претплата 20' динара. Угледни примерак шаље се бесплатно. Адреса: „Дечји“ лист“, Београд, Тополска, 11.

ХРОНИКА

Освећење темеља новог дома Учит. удружења секције Београд. — Учитељски дом, позната и лепа зграда у Шумадијској улици у Београду, за своје време и прилике пре ратова био је удобан у свему и одговарао својим циљевима. Данас, пак, у увећаној и уједињеној земљи показало се одмах, да је за потребе ојачане учитељске организације а нарочито за потребе пансионата, та зграда мала и недовољна.

Да би се новим потребама и модерним захтевима 0 уређају пансионата одговорило, приступило се одмах после

ратова прикупљању средстава за проширење зграде. На позив.