Učitelj

Умни замор и његова хигијена 729

У гледишту јавности у питању лаичке школе, потребно је правити разлику између крајева источних и западних. У западним крајевима или „историским“ (т. ј. Ческој, Моравској и Шлеској; зовемо их „историским“ зато што су још у давнашој историји чиниле самосталну ческу државу), велика це већина јавног мишљења за лаичку школу. Када су пре три године покренули католички политички кругови питање конфесионалне школе а доцније захтевали да црква буде заступљена код школских власти, дигао се у нашој земљи противу тога елементаран отпор. Мноштво истакнутих интелектуалаца свих културних струка журили су се да се преко штампе ставе у одбрану лаичке школе. Међу њима су се јављали културни радници потпуно конзервативно оријентисани. Онда смо издали ове прокламације у засебној публикацији. Али и поред интелектуалаца одазвао сеи народ из свих редова политичких, социјалистичких и грађанских на многобројним манифестационим зборовима противу делања клерикализма у настави. То је била културна кампања, која је поново све нас уверила о правилном демократском инстикту нашега народа и која је одлучно одбила реакционарске тенденције. Треба још уз то додати да припадници протестанских конфесија исто као и чехословачке народне црквг, протестантизму врло блиске, јавно су се изјаснили као присталице лаичке школе, што је најлепши доказ да нам захтев није напад на слободу верског опредељивања (уверења).

Е Е. Власак

Умни замор и његова хигијена

Пре свега од куда заморг

Организам одморнога човека је у нормалном стању. Очигледно, организам уморнога човека је у ненормалном стању.

Шта је ово првог Моменат у коме је у човечјем организму присутан сав материјал потребан за правилно функционисање свих његових органа.

Шта ово другор Моменат у коме у човечјем организму има непотребног материјала за правилно функционисање свих његових органа . -

Како замор наступа увек после напрезања у извесноме послу, ништа природније, него да се појава замора тумачи гу-