Učitelj

На почетку нове године „Учитеља“ 5

само интересантном, већ и нужном за васпитачки рад. Кад ЈЕ народна историја учитељица народа, онда је историја васпитања и наставе без сумње учитељица васпитача. Зато „УчИтељ“ неће напустити досадашњи обичај, да доноси чланке и из ове области, нарочито описе и рад наших истакнутијих педагога у прошлости. Исто тако и страних.

Кад ово излажемо, мислимо на уздизање васпитачког и наставничког посла, али исто тако мислимо и на уздизање учитељске личности. Поред данашњих учитељских школа које се све боље уређују у модерном смислу, и поред истакнутих наших професора који тамо раде, „Учитељ“ би био нескроман кад би казао да има тежњу да ће све потребне особине учитељима он дати; али му се неће замерити ако истакне жељу да се као педагошки орган Југословенског учитељског удружења брине о лектири за педагошко обавештавање својих читалаца. Учитељева личност и у школском и у ваншколском раду од великог је значаја. „Учитељ“ неће занемарити да доноси чланке којима се учитељева личност уопште подиже.

У име изнесених идеја, ми сада у почетку нове године „Учитеља“, поздрављамо све другове наше и позивамо их, да помогну свој педагошки часопис „Учитељ“, орган свога удружења првенствено претплатом.

Шта на учитељском столу за рад пре свега треба да стоји него његови учитељски листови и међу њима „Учитељ>“ Свака основна школа треба да буде претплатник „Учитеља“, а то може бити, јер је учитељ препоручен за школске књижнице. Уводе се у дужност нови и млади учитељи. Њима је за њихово допунско образовање потребна педагошка литература, па где ће је наћи ако не у школској књижници> Уредништво ће се побринути, да читаоци „Учитеља“ буду обавештени о свима потребним педагошким питањима и новинама.

Уредник „Учитеља“

Вуј. Петковић