Učitelj

4 Учитељ

жење, онда се тиме успело да сви учитељи раде за општу југословенску идеју, што нам је увек био циљ. Сада пак када се југословенска идеја све јаче наглашава, ми учитељи народне школе морамо у том погледу још јаче радити, како би идеја југословенства, идеја јединства наше државе и нашег народа продрла у највећу дубину срца свакога нашега грађанина, јер је то врло потребно за живот нашег народа, за благостање његово. За нас то није ништа ново, јер, као што смо напред истакли, ми учитељи смо први истакли заставу јединства и ми смо тиме поносни.

Упоредо са радом ствараће се и теорија и тако ће се изграђивати оно, што смо напред истакли као тежњу. Чињеница да је учитељима допуштено више педагошко образовање на "универзитету још ће јаче и брже омогућити остварење ове идеје, јер ће се тамо прикупити и најбољи педагошки радници | као професори, и најбољи учитељи као слушаоци и тамо ће се у том правцу највише радити.

Даље, наш лист је информативан. Задатак му је да гаји нашу педагогику, али и да обавештава како су педагошка питања разрађена на страни. Такав правац рада „Учитељ“ неће напустити ни даље. Али ће уз то што је више могућно доносити и радове и чланке којима се иде за остварење такве основне школе код нас, која ће бити у могућности да спрема ученике за моралне, одане и активне чланове државне, народне и друштвене заједнице, као и чланке за пропагирање такозване укупне или комплексне наставе. Што већа активност ученичка у школском раду и што већа веза наставног градива бар у млађим разредима — принципи засновани на најновијим истраживањима — треба да буду заступљени и у нашим школама.

Чланке из психологије „Учитељ“ ће и даље доносити, нарочито оне, који расветљавају основе појединих педагошких питања и основе наставног рада. У том погледу првенствено место ће добити чланци из експерименталне психологије, особито из домаћег рада.

Многе педагошке идеје новога доба налазе основа у про: шлости. Многе од њих су и раније наговештаване од овог или оног педагога што историју васпитања и наставе. чини не