Učitelj

Дечји умни замор и његова хигијена 19

жу по обележеној линији и томе слично. Руковање приборима и посуђем толико је несмотрено, да се ломе, разбијају. Алатима наносе повреду телу: испеку се, посеку се, Како се обим пажње сужава, претставе и њихово везивање заједно са маштом бивају по садржају сиромашнији, то уморни у творачком раду бивају мало продуктивни.

Како умни тако и физички замор мења расположење ученика: уморан човек неизбежно постаје мрачан, пргав, раздражљив. У вези с тим на крају школскога дана оштро се мења школска дисциплина. Код деце се појављује безузрочна пргавост, неизмерна раздражљивост, наклоност бесмисленим поступцима“).

Све ове појаве код ђака опажа сваки наставник и немогући да их сузбије другојачије он се у највише случајева лаћа казне. Међутим ту казне ништа не помажу. Владање ученика увек је условљено процесима, који се у његовоме организму врше. Мислим на време рада у школи. Али ђак је несвестан процеса који се врши у његовоме организму. Он следује снази инстикта, који не зна за наше прописе о владању. Зато је у оваквим случајевима свака казна бесмислена. Место ње ваља створити такве услове Ана, који најмање замарају.

Који су то услови |

Ослањајући се на стање знања, вели П. М. Ивановски на истом месту, која су у вези са схватањем суштине замора, нужно је констатовати, да ће рад млађих покољења само у томе случају дати васпитни и образовни ефекат ако је живот детета, дечка и младића обезбеђен елементарним хигијенским потребама. Према томе школа ће слабити брзину наступања замора, ако за време школскога рада обезбеди деци физиолошки довољан доручак, бављење на чистом ваздуху и лепо проветрену и хигијенски правилно осветљену школу. Пошто. је за обновљење организма од умора неопходно потребно ритмичка смена рада одмором, то се умни и физички рад под_млатка мора у току 24 сата ритимички. прекидати пре свега сном. |

Сан је, разуме се, најбољи одмор човеку уопште и деци посебице. Он је директ одмор мозга, јер је време сна једино

7) П. М. Ивановскић: Педагогическађ Знџиклопедиђ, евра 259. 05