Učitelj

154 ; Учитељ

ологија Соколства, в) Кратка историја телесне културе (карактеристика), г) Специјална методика, д) Анатомско-физичко развиће детета итд. све оно што је учитељству потребно знати из Соколства а у вези с радом за основну школу.

Књига ће имати 300 страна и биће илустрована. Стоји Дин. 50. Е 9) Збирка соколских композиција [ део. То је књига великог формата за пет дечјих вежби са глазбом и то: а) Сцена (за мушку и женску децу), 6) Живот детета у вежби (за 9-оро женске деце), в) Са села (за мушку и женску децу), г)у Проста с песмом (за мушку децу), д) Гимнастички руковет (за 9-оро женске деце). То су вежбе потребне за дечје наступе приликом академија и јавних вежби. Веома лепо увезана стоји Дин. 100.— Има 64 стране.

3) Соколство и школа. Књига потребна учитељству за упознавање целокупнога соколскога питања у свима детаљима соколскога рада. Од идеологије па до администрације Соколства. Стоји Дин. 10.— страна 80.

За све ове књиге може се претплатити, без слања новца унапред. Претплата обавезује свакога да ће књигу(е) преузети, кад буду готове. Ако се узме свака књига посебно стаје Дин. 100., 50. и 10 а заједно — за Дин. 150.— Претплате се примају до краја октобра на моју адресу: Загреб, Боговићева 7.

Душан М. Богуновић

Марко В. Вујадиновић: Рад у приправном разреду по директној методи и принципима радне наставе. Скопље, 1930.

Г. Вујадиновић дао је једну врло корисну књигу за рад у приправном разреду. Књига је израђена на модерној основи и без ње не треба да остане ни једна књижница основне школе а наставници који раде у приправним разредима олакшаће рад и себи и ученицима и правилним путем доћи до успеха ако по њој раде.

Д-р М. Ђ. Поповић: Уста и зуби, њихов постанак, састав, нега и лечење код деце и одраслих. Београд, Дворска 3. Цена 5 динара.

Г. Д-р Поповић, лекар за уста и зубе, издао је књигу под горњим насловом, без које не треба да буде ниједна кућа. Колико вреди имати здраве зубе зна само онај, који их је погубио, али му то знање тада ништа не вреди, јер је одвећ касно. Здраве зубе има само онај ко их негује, а неговати их може онај, који зна како се то ради. Како се пак то ради даје нам упутства г. Поповићева књига, коју препоручујемо читаоцима. 5