Učitelj

М. Ђ. Милићевић као педагог 1.

шевити за своју земљу и за народну прошлост, као и за све лепо: и добро.

Његови етнографско-историски списи имају такође васпитни смер, да спремају полет и одушевљење за велике националне задатке и да формирају јаку националну мисао. |

А исто тако и његови белетристички списи имају васпитни задатак, да се позна и заволи народ, да се у њима оцрта све, што је лепо и добро у народу и да изазове љубав и саучешће, осуду или сажаљење. Тако они имају јаку емоционалну жицу и утичу на развој осећања код читалаца.

Према томе Милићевићу припада велика част народног писца и учитеља. И толики број његових књига претставља баш највећу његову педагошку вредност, јер је он подизао душе одраслих и ширио њихов духовни ВИДИК.

4

Милан Ђ. Милићевић се истиче у историји српске школе и српске културе и образовања као један од највећих школских и педагошких радника и писаца, чије двадесетогодишње деловање на том послу, обилато и неуморно, ствара читаву епоху у нашем националном умном развићу.

Он сам, без претходника, почиње свој знаменити педагошки рад, продужује га без помоћника, и уздиже се силном вољом и енергијом, у томе послу, од самоука до признатог радника и претседника Академије наука.

Он и списима и службено ради, без одмора, на подизању народне школе и учитеља, уносећи, сам својим трудом, самоучким: учењем и искоришћавањем француског и руског језика, нове васпитне идеје на пусто васпитно поље у нас и много ради на спреми народних учитеља.

Он је својим књижевним радовима, њиховом бираном садржином, необично лепим и чистим народним језиком и стилом стварао и ширио уске кругове наших и утицао на појаву својих следбеника и на чистији укус и писање у писменом народу и код. његових писаца.

Он је васпитавао за националну мисао, за југословенску идеју и био књижевни протонеимар нашег уједињења и ослобођења.

Он је велики пример трудољубља. За својега живота наштампао је више од стотине књига, које су ушле у народ.

Он је био и остао велики самоук, који је много израдио своје самообразовање и који светли и данас као велики узор јаке воље и енергије, неуморнога рада, послуживши свега дугог свога живота вољно и одано народу своме.

Зато је Милан Ђ. Милићевић и у педагогици и у свима осталим својим списима, у својој бистрини и трудољубљу, целим својим животом и радом, остао као велики пример у нашем народу,