Učitelj

Цртање у активној школи 5183

Ипак цртање највише доприноси развитку естетског осећања. Оно, као и остале вештине, даје човеку деликатност осећања и истанчава му осећање за све што је лепо. Знања то не могу дати. Без развијена осећања за лепо човек није потпуно развијен, нешто му недостаје. Цртањем се развија укус за лепо, способност уживања у лепим уметничким делима, а и у лепотама природе. То чини човека срећнијим и бољим.

У задње време се много расправља о томе, како делује естетско образовање на моралну страну човекову. Другим речима: постоји ли нека корелација између естетског образовања и моралног васпитања; да ли је човек с развијеним укусом за лепо и морално бољи»

Нема сумње да онај који ужива у лепоме неће бити тако често извргнут моралном кварењу као онај који је склон уживањима ниже врсте. Тако ће младић који воли цртање често наћи разоноде и уживања у цртању и неће долазити у искушење као онај који не зна цртати.

Осим тога верујемо да човек који воли све оно што је лепо, неће моћи чинити зла, јер оно што је зло и — ружно је.

Цртајући слободно, дете развија све своје стваралачке способности. У дечјим цртежима долази до изражаја његова душа и оно почиње да ужива у стварању. То га још више потстиче на нове подухвате. Такво ће дете наставити да црта и после у звању што ће га одабрати.

Ту баш видимо корист од цртања за разне занате и обрте. Данас су врло развијени уметни обрти и занати и само најспособнији могу да издрже велику конкуренцију. Онај који буде имао развијен укус и који буде знао дати што лепши облик својим производима, одржаће се у тој борби.

Да бисмо што боље уочили важност и значај наставе цртања за развитак детета, бацимо рапидно поглед на развитак те вештине у основној школи од најстаријих времена до данас. То ће нам уједно олакшати да боље схватимо наставну методу о којој ће овде бити говора.

Кратки историјски преглед

О цртању као наставном предмету у основној школи не можемо говорити све до осамнаестог века. Ипак налазимо ту вештину и раније у школи. Тако видимо код старих Грка цртање као факултативан предмет тј. цртала су само она деца која су осећала способности за ту вештину.

У средњем веку је особито напредовала сликарска уметност, али се цртање није учило у школи, Осниване су и сликарске школе (Париз 1648 год., Берлин 1694 год., Беч 1726 год., итд), али ту су се образовали само уметници.

Учитељ | 33