Učitelj

Савремена школа рада и идеологија Подмлатка ц. крста 587

Све ово захтева да свака правилно схваћена реформна струја нове школе узме у обзир правилну примену не само принципа рада, већ и принципа живота и заједнице, како би школа била способна да развије не само своју образовну улогу, већ још више да развије и појача свој васпитни утицај.

Живот и рад деце у школи треба довести у уску везу са животом и радом ван школе и тиме саму школу приближити животу и претворити је у животну и радну дечју заједницу од пуне образовне и васпитне вредности. Скоро сви практични послератни покушаји за стварањем нове школе организовани су у овом духу, иако носе често врло различите називе, као: нова школа, васпитни домови, школе заједнице, школе животне заједнице, пројект метода, винетка техника, продуктивна школа, активна школа, шко„ла живота, Јена-план итд. Сви ови покушаји задахнути су углавном истим педагошким духом и прожети истим васпитним идејама.

Сасвим је разумљиво да је развој психопедагошке науке и напредак нове школске праксе јако утицао на модернизовање и проширавање самог покрета за школу рада. Све разноврсне струје ширивање самог покрета за школу рада. Све разноврсне струје школе рада у најновије време синтезирају се у педагошки дубље и шире схваћену савремену школу рада, која се сада идејно и принципијелно скоро у свему слаже са општим покретом за нову школу и савремено васпитање. На тај начин шире схваћена школа рада претставља данас не само једну дидактичко - методску реформу, већ постаје истовремено школа педагошки правилно организованог индивидуалног и колективног дечјег рада и живота, претвара се у васпитну животну и радну школску заједницу, која полази од детета и заједнице и тиме истовремено претставља школу личности и заједнице.

Према томе у данашњој школи треба обратити пажњу не само на увођење савремених наставних метода у циљу стицања што самосталнијег и солиднијег знања код деце, већ се мора обратити пажња и на васпитну страну школе, која је у данашње време у већини случајева доста занемарена. У том циљу треба целокупан школски живот и рад организовати у духу саморадње, самосталности, самоуправе и заједнице, као и довести га у природну везу са животом и радом околне заједнице, као и њене више заједнице. "Овим се деци пружају потребни услови за правилан и потпун индивидуалан развој и припремају за самосталан живот у социјалној заједници, васпитавају се за вредносне социјалне личности.

Претварањем школе у школу живота и рада и довођењем њеним у уску везу са околним животом и радом, школа истовремено долази у додир и везу са осталим васпитним факторима, < којима по потреби ступа и у корисну сарадњу. Као што смо већ напоменули, у овом погледу на прво место долази Подмладак црвенога крста, чија је васпитна улога и хумана акција позната свима школским радницима.