Učitelj

588 Др. Владимир Ј. Спасић

Васпитна акција Подмлатка је утолико значајнија, што је његова идеологија у пуној сагласности са новим васпитним идејама и савременим педагошким принципима. У основи својој Подмладак црвенога крста васпитног је карактера, а своју васпитну улогу врши савременим педагошким методама преко многобројних својих школских организација по целом свету. Целокупна његова организација базира на принципима саморадње, самоуправе и заједнице, што је истовремено и карактеристика нове школе и савременог васпитања. На тај начин васпитни утицај Подмлатка на децу и школску младеж у пуној је сагласности са образовном и васпитном акцијом нове школе. Но васпитна акција Подмлатка је још благотворнија за школе старога кова и застарелога духа, каквих данас има још увек доста. У такве школе организација Подмлатка уноси нов педагошки дух, даје деци више живота и полета и образовну функцију школе допуњава својом васпитном акцијом, која се протеже у више праваца. На тај начин организације Подмлатка по школама неосетно и неприметно везују децу што јаче за школу, приближују школу животу и постепено је модернизују. Васпитна акција Подмлатка црвенога крста проистиче и из његовог задатка одређеног самим правилима подмлатковим, према коме се код младежи имају будити хумана, социјална и национална осећања, осећање за заједницу и смисао за практичан рад, љубав према другима и спремност да се другима притекне у помоћ, смисао и навике за хигијенски живот у школи и кући итд.

Пошто се званичан рад сваке школе још увек састоји углавном у извођењу наставе у циљу образовања деце, то организације подмлаткове по школама свакако помажу и наставни рад и доприносе богаћењу дечјег искуства, али ипак тежиште рада Подмлатка лежи у васпитној функцији његовој, која се у пракси нарочито огледа у хигијенском раду Подмлатка, у његовом социјално-хуманом, као и друштвено-привредном раду. Исто тако имају и разне свечаности, као и штампа Подмлатка црвенога крста знатну обргзовну и васпитну вредност.

Хигијенски рад се углавном састоји у стварању добрих хигијенских навика, у извођењу разних телесних вежби, у спремању за борбу против разних болести као и за указивање потребне помоћи другима, у јачању организма приређивањем разних излета, као и у оснивању разних феријалних колонија за опорављење слабуњавих и школских кухиња за исхрану сиромашне деце итд.

Социјално - хумани рад Подмлатка изводи се у духу највише хуманости и човекољубља, као и праве заједнице. Овај се рад огледа нарочито у драговољном узајамном потпомагању деце исте као и других школа. Ово слање поклона и помоћи у разним стварима, новцу, школским потребама, животним намирницама,