Učitelj

Савремена школа рада и идеологија Подмлатка ц. крста 589

оделу и другом, као и скупљање прилога у тој сврси, врше млађани преко својих школских организација за школе наших сиромашних или пострадалих крајева, а у случају потребе и за децу у другим земљама, коју је постигла каква већа невоља.

Друштвено-привредни рад Подмлатка састоји се у припремању млађана за ваљане и корисне чланове народа и друштва, као и у оспособљавању њиховом за самосталан, продуктиван и са вољом извођен рад у доцнијој њиховој професионалној заједници. Зато се рад изводи обично у облику слободних радних заједница. У привредном погледу су нарочито важни ови радови: разне врсте ручног рада у учионици и радионици, раду врту и воћњаку, гајење домаћих животиња, пчела и свилених буба, скупљање лековитог биља, самостално изграђивање, уређивање и одржавање разних уређаја у школи и ван ње (радионице, кухиње, игралишта, купатила и др.), разна јавна приређивања, организовање штедње и др. Све ове радње имају првенствено васпитни циљ, а тек у другом реду добијање материјалних средстава у циљу извршивања задатака подмлаткових. Мзвођењем ових радова Подмладак се приближује продуктивној школи рада у економском и педагошком смислу.

Образовни и васпитни рад Подмлатка проводи се доста интензивно и успешно преко подмлаткове штампе: Гласника подмлатка, као и других посебних издања. Исто тако од образовне и васиптне важности је и узајамно дописивање и међушколска преписка са школама у земљи и иностранству, а у вези с тими слање албума, слика и разних других поклона.

Васпитно утичу на млађане и разне свечаности, као што су: Дан подмлатка црвеног крста — 1 децембра сваке године, матерински дан — месеца маја, дани Црвенога крста — зимски и лет“ њи, дан мира — 11 новембра, као и активно учествовање млађана у друге прославе, као: прославе трезвености, дана здравља, дечјег дана, итд.

Овим разноврсним и многобројним функцијама од образовне и васпитне вредности, које млађани изводе по својим школским организацијама подмлатковим, постепено и неосетно се уноси У наше традиционално школство нови наставни и васпитни ДУХ, чиме се свакако појачава утицај школе на културном и социјалном подизању наше народне заједнице. Зато је похвално што су меродавни фактори препоручили Подмлатак црвеног крста, а наши напредни и агилни школски радници правилно схватили његову образовну и васпитну улогу и марљиво приступили оснивању и ширењу подмлаткових организација по својим школама, чиме свакако доприносе модернизовању нашег школства.