Učitelj

592 Душан М. Богуновић

сада живи у годинама детета и момка. Морају се предузети такве реформе у васпитању наше омладине, да се заустави даљње опадање наше расе и да се развије здравље данашње и младе генерације из које ће у будућим покољењима никнути нов, свеж и здрав народ. И једно од средства да се опадање заустави, а да се одржи, развије и учврсти здравље јесте разумно телесно вежбање школске омладине.

Ако погледамо око себе видимо код свих народа, тежњу за бољим физичким васпитањем. На свима странама тражи се да се васпитањем дође до такова типа човека, који ће се лепотом и савршености тела и духа приближити човеку, каковога је некада имао грчки народ, кога је створила грчка култура, чији су темељи били на телесно здравој и снажној омладини. И нама је потребан здрав народ, телесно развијен, способан да издржи све животне борбе и невоље, и оставити потомство способније него данашње.

На телесно вежбање у школи од најранијег доба упућују нас и спољни интереси наше државе и народа. Одбрана народа, ако би била потребна, не зависи само од броја материјалне снаге и техничког оружја војске, већ се првенствено заснива на снази и здрављу народа, које се има постићи тако, да број, материјална снага и техничко оружје у рукама здрава и снажна народа постаје сигурно средство сигурне одбране и одржања. Телесном вежбом треба да развијемо делатну способност срца и плућа, да нам војник може издржати, потећи и на „страшном месту постојати,“ да га отврднемо против зиме, влаге, сунца и разних промена времена и да повисимо тако телесну способност да већ она сама буде средство успеху у одбрандбеној борби. Уз то да развијемо душевне особине: сталност, истрајност, хладнокрвност, одважност, брзо расуђивање, отпорност против болести, присебност духа, смисао за Рад, дисциплину, дужност, љубав према народу и држави.

Наш народ 85% је сељачки народ, који обрађивањем земље одржава не само себе, већ и остале грађане државе. Економска снага државе зависи од њега. Обрађивати земљу може само здрав и снажан сељак, радити у државној служби без прекида времена и надокнађивања може само здрав и снажан чиновник тј. не само сељак, чиновник, већ радник, занатлија и сви остали сталежи, који су активни делови народа, из којега се рада развија стално економски напредак, може само здрав снажан појединац, који ће здрављем и снагом испунити звање одређено у друштву како за добро своје и своје породице, тако и за добро народа и државе и максимумом снаге и здравља искористити сваки најмањи део земље на добро своје и целине.

Тако је заступљен и економски интерес у телесној вежби. И разлози естетике упућују нас на телесно вежбање детета. Погледајте ставове и држање тела данашње омладине: погурена као

старци у доба кад треба да буде као јела висока и усправна.