Učitelj

Историјска настава у основној школи 605

дина, да се ниједна књига не допада деци с толиким и трајним ефектом као ова. Садржај је за њих големо откривење! Стил је привлачан, а пун дражесне комике! За цело време читања те књиге, а то читање може трајати две седмице, ученици стално говоре о садржају књиге: на одмору, у дворишту, на улици, свуда, свуда, увек!

Најзгоднија расподела читања је на 5 поглавља. Прво: Човек станује са женом на ливади. Једе воће. Спријатељује се с псом. Свађа се с „рођаком“, с мајмуном. Установљено: Човек станује под ведрим небом. Храни се биљном храном.

в) Друго: Станује у колиби земуници на отоку реке. Добијају дете. Лови рибу и једе. Селе се испред поплаве у шуму. Праве стан као гнездо на дрвету. Убијају каменом овцу, да добију крзно. Једу овчје месо. Двоножац се замерио лаву.

После сваког поглавља разговарамо с децом. Она врло радо о причаном претресају. Утврђује се иза сваког поглавља, а може се писати на великој табли:

Станује на отоку.

Риболовац.

Једе месо.

Станује на дрвету.

Ловац на животиње.

г) Треће: Од страха пред лавом настањује се у пећини. Има много деце и одрасле синове. Има оружје. Све оруђе и оружје је од камена и дрвета. Лав му убија једног сина. Расте све већи јаз између двоношца и шумских зверова. — Деца мотре под текстом готово све слике у књизи нацртане. У овом делу чује се у разреду урнебесни смех. Орангутан почне подражавати двоношца, а све га животиње исмејале. Опис тога је жив и комичан и као створен за децу.

Установљено:

Човек станује у пећини.

Оруђе и оружје од камена и дрвета.

д) Четврто: Човек хвата живе овце. Он припитомљује домаће животиње. Оне пребивају с њим заједно у пећини. — Двоножац нема доста траве у једном крају за своју стоку, зато се сели из једног краја у други. — Хвата бесну животињу коња. Деца су за време читања те сцене, хватања дивљег коња, силно напрегнута. Дечје суделовање се пење на кулминацију! Двоножац помоћу коња хвата побеглу краву.

Установљено:

Човек се сељака.

Постаје сточар.

ђ) Пето: Даље сељакање човеково било је немогуће. Он размишљањем и опажањем открије тајну клијања семена. Одабира најзгоднији терен и ту се стално настањује. Примитивно