Učitelj

606 Мата Ловрак

оре, сеје и сади, сточар је и бави се и даље ловом на дивљач. Шумске животиње спремају против мрског им двоношца послеДњи отпор и навалу. Не успе им. Дужност је лава, цара свих животиња, да он још последњи покуша да се обрачуна с човеком. Догађај се с највећом пажњом чита. Деца слушају као без даха. Очи широм отворене! Једино срце ради! Све је друго престало функционисати. — Лав је у заседи! Или — или! На крају човек убија лава. (Разредом пљесак спонтани!) На крају долази Мајмун човеку, да му се понуди за компањона. Човек га затвори У једну крлетку за забаву себи и породици.

Установљено:

Човек се стално настањује и постаје земљорадник и сточар, а из забаве се бави ловом.

Читање књиге је завршено на велику жалост деце. Опазио сам, да ниједна досад прочитана белетристична књига за децу није наишла на толико допадање као ова! — Они ће зато даљим разговорима у историји врло радо навраћати на ту књигу.

е) Биће им нешто после разјашњено, да је свако оно поглавље у књизи (становање на дрвету, становање у пећини итд.) трајало врло, врло дуго, као и то, да се и с многим другим људским обитељима догађало исто тако, како је описано о овој двоношчевој обитељи. Деца су уосталом слушајући књигу, сама опажала тај развој људског рода и потпуно су разумела у трећем, а поготову у четвртом разреду то, да је писац том књигом приказао развитак човечјег рода, који је трајао тисуће и тисуће година.

Ш

Т) Надамо се, да ће нам читалац овог приказа хтети признати, да је овај увод у историју добар и да је врло потребан. Овде с радошћу спомињем, да ми је за такав рад дала идеју књига г. Анте Дефранчески-а под насловом: „Дечји саморад“, у којој је изнет врло сличан пример, само што се тамо употребљавају слике место живог и драматског читања овде код нас.

Ученици су нам добили сада шири хоризонт, они ће с великом лакоћом сада аперцепирати нове ствари из историје, које иду непрестано даље као разумљив низ догађаја и стања.

Сад их тек почињемо упознавати са историјом нашег народа. Није потребно, да сад овде даље набрајамо сцене, догађаје. или стања, која ће се појединачно ученицима предавати, јер то даје сам наставни програм. Почећемо сада са животом старих Словена у њиховој најстаријој постојбини. Иза тога долази сеоба на југ. Формирање задруга, братстава, племена, области и држава итд.

У уводу у историју бавила су се деца развитком човечанства уошште, а сада сазнају специјално о свом народу. Интерес сваком седмицом расте све већи. Препаст хрватске државе је од.