Učitelj

624 Војислав Стевановић

Трећу замерку учинио је г. Поповић, да се написано или нацртано на таблици тешко брише сунђером. Г. Поповић је приликом пробе употребио оловку бољег квалитета (Хартмут, Фабер) а те оловке садрже у себи извесну масноћу (лепљивост) и заиста је брисање мокрим сунђером нешто отежано, али се гумом ипак лако брише. Ја сам у напомени нарочито истакао, да се за писање и цртање употребљавају обичне просте ђачке оловке. Исто тако г. Поповић није могао да избрише лако ни креду у боји, а то зато, што је употребио масну креду. Масна се креда не може да отстрани ни гумом са хартије, зато се она готово и не употребљава у школама, већ само посна креда, која се лако брише и лако растура прстом или утирачем.

Четврту замерку учинио је г. Поповић, да приликом чешћег брисања мокрим сунђером може вода да допре између стакла и том би приликом таблица била покварена и неупотребљива. Додајем, да би таква таблица била и лако ломљива. Ова је замерка умесна, а узрок је до израде саме таблице. Као што сам већ напоменуо, по правилу треба да су обе плоче слепљене и тада вода не би могла да продре између плоча и тиме би се још и појачала трајашност таблице. Фабрика је при изради ово пропустила, јер је хтела рад да упрости, да би продајна цена била што јевтинија. Али, када је и сама увидела да се упрошћавањем не могу постићи добри резултати, престала је да израђује овакве таблице, од којих је пустила у промет врло мали број. За наступајућу школску 1932/3 годину фабрика ће пустити савршенију израду ових таблица, а осим овога поручиће и специјалну израду оловки за ове таблице, које ће не само олакшавати брисање, већ ће бити издржљивије при писању и при зарезивању.

Напослетку, да укратко изложим овде једно упоређење између мојих и камених таблица.

1. Моје су таблице чисто беле, а камене су црне; 2. На мојим се таблицама пише и црта истим материјалом као и на хартији; 3. На мојим се таблицама пише лако и без притискивања; на каменим се пише тврдо и са притискивањем; 4. На мојим таблицама су црте црне и јасне, на каменим таблицама су сиве и нејасне; 5. На мојим се таблицама брисање врши мокром крпом или гумом, на каменим само мокром крпом; 6. На мојим су таблицама линије трајне и не сметају при писању, на каменим линије нису трајне и сметају при писању; 7. На мојим се таблицама површина не квари, на каменим се таблицама површина брзо квари и постаје неупотребљива; 8. На мојим се таблицама написи и цртежи могу сачувати, на каменим се таблицама написани задаци лако избришу, на путу, од куће до школе и обратно; 9. Моје су таблице издржљивије, иако се разбију опет су употребљиве; камене се таблице лако разбијају и чим се разбију нису више за употребу.

Сваки, коме је дошла до руке моја таблица, потврдио је њене поменуте добре особине, једино је још остало да се види,