Učitelj

734 Шја Р. Орасте

моћи да чини преступе; оно ће бити послушан аутомат. Али оно ће бити тек онда у могућности да постане слободно биће свесно добро своје одговорности, ако бар с времена на време буде имало прилике да поступа према свом сопственом нахођењу, да се по својој сопственој вољи одлучује за ову или ону радњу. Како би иначе дете могло осећати одговорност, која му се намеће слободом, ако оно ту слободу не би могло никад искористити2

Ако се претпостави позитивно да редовно вршење моралних радњи, стално потчињавање правилима, једном речју вршење добра, мало по мало ствара апстрактан појам добра, онда се с друге стране мора додати, да су прекорачења заповести често корисна у толико, што она принуђавају дете да размишља о последицама овога прекорачивања и тако у своме духу разјашњава појам дужности. Песихолошка је истина, да је најбољи пут да човек научи што је добро ако греши, јер, као што је човечанство у своме напредовању стицало своје искуство грешећи и чинећи заблуде, тако и сваки појединац мора проћи кроз исту еволуцију.

Исто тако, ако је дете, следујући моментано личној опомени, извршило добро дело, оно ће се осетити награђеним било једним погледом, било похвалном речју или просто сасвим срећним последицама, које је имао његов начин рада. И с правом, приписујући себи заслугу свога начина рада, његова пробуђена свест ће га све више потстицати на нове добре радње.

Тако долазимо до закључка, да је сопствено искуство прави извор моралне савести, да се дух детињи само постепено, корак по корак уздиже до апстрактног схватања дужности кроз дуги низ различитих радњи, док се најзад не издвоји мисао о једном принципу, закону, коме се мора потчињавати.

Чисај адизауози па аихеут гагунак адегеја од. Шје Р. Орасјса, ртојезота. Об ћејјзке 5које п Ређа

Епдокппојогја 41 пачка о Жехдата 5 ипшагпјот зеКктесјјопт пе хапта зато Наојога пего 1 раћојога. Магпоз! пејкаћ епдоклаћ Мехда та рака Жуог Соуекоу одаупо је харагепа, а и рочједпје угете је (0 1 паџспо доКагапо.

Од зућ епдоклтћ Мегда шта зкого пајуеси уаХпоз! ха Соуес и рзииека Дуог Мегда У пјаса (Фугеојдеа). То је Мегда 5 шпшагпјота зектесјот (шеепјет), а зазјој; зе 17 Чуаји геХапја Кој! зи зројетм једпот ргеујакот | зтебеш па ргедпјој згат еткЦапа. Кад је вогптајпо гагујепа, пе укф зе 1 пе тоје зе парран ргзшта. Какуџ