Učitelj

О заштити, настави и васпитању даровите деце 153

дио полемике о математичким проблемима са чувеним математичарима свога времена; у 12 години решио је 32 еуклидска задатка, а било му је 16 година када је написао своју чувену расправу » Ева! ит Је сотдпев«. — Тома Јунг се већ у 10 години бавио вишом математиком и са невероватном лакоћом је решавао и најтеже проблеме. — Ако се уопште може говорити о „чуду од детета“ онда је Гаус школски пример за то. Његов се математички геније појавио у најранијем детињству. Он је умео — како он сам о себи каже — пре рачунати, него говорити. Када му је било 9 година, учитељ је у његовом разреду дао задатак да се израчуна збир свих бројева од 1—100. Мали Гаус је одмах створио себи опажајну слику бројева од 1—100 и после кратког размишљања саопштио је учитељу да збир свих бројева од 1—100 износи 5050. Учитељ се томе врло зачудио и упитао га, како је тако брзо дошао до тога резултата. Мали Гаус је одговорио: Збир првог (1) и последњег броја (100) износи 101 (1 - 100 == 101), исто тако и збир другог и претпоследњег (2+ 99 = 101), слично томе је 3 --= 98 = 101, 4 + 97 == 101, 5 + 96 = 101 итд.; то се понавља 50 пута, а 50 %Х 101 = 5050. У 10 години он је већ одлично знао инфинитезимални рачун. У 19—20 години он је учинио епохална открића на пољу математике и сматран је навећим математичарем свога доба. Ојлер је у 16 години био познат као генијалан математичар. Галоа је у 18—19 години био чувен као математичар и ван граница своје домовине, а једва му је било 21 година када је погинуо у двобоју. — Клеро је у 12 години написао оригиналну математичку расправу, која је пробудила сензацију иу самој Француској академији; у 18 год. је изабран за члана Француске академије.

Филозофска продукција је већином плод јаче апстрактивне способности, која се не развија брзо, него постепено, стога се филозофски дар појављује тек после 20 године. Но има и таквих мислилаца чији се филозофски дух манифестовао врло рано. Тако је Декарт још у раном детињству показао јаку наклоност ка филозофији због чега су га његови другови називали „филозоф“. — Лајбниц је као дете показао толико генијалности да су га сматрали за чудо. У 18 години написао је две филозофске студије, које су му донеле славу великог филозофа; у 20 години он је већ израдио потпуну скицу свога величанственог филозофског система. — Огист Конт је у 13 години важио као оригиналан филозоф. — Гијо је као двадесетогодишњи младић добио награду од Француске академије за један свој филозофски рад.

Видели смо да се таленат на разним пољима духовног живота јавља у разно доба. Најраније се буди таленат за музику, потом за ликовне уметности, па за књижевност, затим за науку и технику и најзад за филозофију. Међутим из тога што се поједини облици талента манифестују још у доба ране младости, не следи, да и њихов потпуни развитак пада у то доба. Таленат се по

Учитељ 48