Učitelj

Књижевни преглед 787

става, П Експерименат у служби оних схватања која се начелно не разликују од Хербартовог, Ш Песталоцијева идеја природности у васпитању и ЈУ Васпитање за самостално увршћивање у животну заједницу. У њима се критички разматра стара педагогика и обележава пут нове педагогике, који води здравом савременом схватању васпитања и темељној школској реформи. Књига је на основу мишљења Главног просветног савета препоручена за школске књижнице и за лектиру ученицима учитељских школа.

Милош Б. Јачковић: Библиотека „Будућност: Ада Ве!п Јогунасто дете и Фг. Ел; Капке] — Глупо дете, превела Десанка Цветковић. Београд, 1932.

У 3637 свесци Библиотеке „Будућност“, коју издаје и уређује г. Милош Б. Јанковић, учитељ, штампано је „Јогунасто дете“ и „Глупо дете.“ У књизи се објашњава са психолошког гледишта које је то јогунасто дете и које глупо дете, истичу се тешкоће око васпитања такве деце и начин како се она васпитавају. Начин расправљања питања чини књигу, која је по предмету обраде и иначе важна за васпитање, још и интересантном за читање, те је подесна и добродошла не само за учитеље основних школа који се са таквом децом у своме раду сусрећу, већ и за остале васпитаче и родитеље. 3

Апје Рика:с: Рарез јгот Те афагу ој а јасказ5.

Накладом издавачке твртке Ргодтез5 Ргез5зу Њујорку изашао је под горњим насловом роман г. Анте Дукића: „Из дневника једног магарца“ у енглеском преводу Винцента Георгеса. Цена 1 долар.

Душан Поповић: Администрација у народним школама. Цена 20 дин.

Са појавом новога Чиновничког закона и новог Закона о народним школама у вези са свима изменама, допунама и расписима, осећала се у администрацији народних школа потреба за једним упутством у истој и ту потребу је подмирио г. Душан Поповић, учитељ и слушалац Више педагошке школе у Београду, својом књигом под горњим насловом. Иста је подељена на четири одељка: Управитељ, Школски одбор, Ученици и Учитељ. Сем за школске управе којима је поглавито и намењена, књига је подесна и за ученике учитељских школа, јер у њој могу наћи потребна упутства и градиво за спремање из школске администрације.

Миодраг В. Матић: Тедање — узроци и ошклањање. Параћин, 1932 г. Цена 4 дин,

Г. Миодраг В. Матић, управник Дома глувонемих у Јагодини, који се нарочито одао проучавању питања васпитања недужних, написао је и штампао књижицу под горњим насловом. Тепање је говорни недостатак, где је само изговор гласова погрешан и неправилан, док је остали процес говора беспрекоран. То је кад се место коза каже тоза, место коњ — тоњ итд. Тепање оставља ружан

50%