Učitelj

Припремна вежбања за почетно писање 283

на супротне — делове тела. Онда се одређују међусобни положаји казивањем, ко је, или шта је, гдег Завршава се пак питањем: „Од чега зависи, да је нека ствар час десно а час левор“

Иза овога — по др. Натошевићу — учитељ напише на школској табли најпре једну тачку. Пошто се сазна, шта је написано, напише и другу тачку поред пређашње, па пита: која је десна, а која левар.. Тим путем учитељ ће и „остала местна имена научити“ — вели др. Натошевић, па ће потом питати: Које су ствари у школи озго, напредг.. Ко седи лево, десно; испред, изаР.. А завршиће: „Која икона у нашој цркви стон изнад иконе Св. Троице, а која испод>“ и слично.

У другој лекцији ово „Чертање точки“ изводе деца на таблицама. Тада их учитељ упућује да обележе једну тачку „додирујући таблицу врхом свое писаљке без икаква кретања“. Потом заповеда да напишу другу десно од ње, па онда и лево; изнад и испод ње, — те их буде пет. Напослетку се тачкама претстављају и „неке лакше фигурице“: троугао, као забат; четвороугао као патос; положен и усправљен крст; звезда и др..

Трећа лекција обухвата: „Лежеће и узправљене линие“. За њихово изучавање учитељ, по др. Натошевићу, наслања „креду на таблу и зове децу да виде како вукући“ је по табли постане линија. Притом прво извлачи положену „која с лева на десно ићи мора“ — вели Натошевић. Иза овога то исто чине деца, најпре у ваздуху, а после и на својим таблицама, свакад „најпре краће па онда дуже“. За овим додаје: „Ту је прилика казати им да свака линиа има две главне точке, почетну и свршетну“, и да положене морају ићи упоредо са горњом и доњом ивицом табле, као што усправљене иду паралелно са њеном десном и левом ивицом. После их деца извлаче најпре у ваздуху и на таблицама, а завршава и овде „разним фигурама“.

Косе линије по др. Натошевићу су: „кое нит леже, нит, узправо стое“. Њима је он доделио четврту лекцију. При њихову изучавању учитељ извлачи најпре ону с лева удесно горе, а после и ону другу. Деца пак чине то исто само — разуме се — најпре у ваздуху, а потом на таблицама.

Да би се пак што боље увежбале ове четири праве, др. Натошевић додаје шему по Келнеру у којој наизменице иду ове праве „по врло млого пута“. А примену за њих налази у цртању свих углова, које се изводи петом лекцијом.

Шеста лекција посвећена је изучавању кривих. Њих др. Натошевић зове „округле“ линије, и препоручује овакав поступак:

На усправљеној извлачи се најпре лева савијена „вукући сзго на ниже најпре у лево па онда у десно“. За овим се на сличан начин извлачи десна савијена. После се на положеној извлачи најпре „горња“ па онда и „дојна“ савијена. „Све то час с" лева час с десна“. Најпосле долази „спајање“ ових кривих, те се добија: круг, јаје, усправљена и положена елипса, да се преко „таласа-