Učitelj

282 Јован Петровић

„Приуготовљавање за писање састои се у том, да се деца извеште чертати најпре точке и линие праве, косе, лежећи и узправљене, после савиене, округле, дугуљасте и таласасте; после углове па онда танке и дебеле потеге“. И пошто је затим стварно исписао оне најглавније танке и дебеле потезе „из коих се писмена и састое“, завршава овако: „за ово је само ручна таблица нуждна; цјел је овде да се дечја рука ослободи и извечба у прављењу ови черти, и ово вечбање мора дотле трајати, док се деца сасвим не ослободе“) — После овога заглавља пођимо даље.

1) Припремна вежбања за почетно писање у ужем смислу Ова вежбања, по нашој деоби, обухватају оних осам основних правих и кривих потеза, који изгледају овако:

јео авацевиа ој ту от

Њима се — као што се види — изводе четири најпростије праве и четири најпростије криве, које су цртању непосредна, а писању — посредна основица. Њихна уобичајена имена су: усправљена, положена, лева коса и десна коса. Па онда: леви, десни, горњи и доњи — полукруг, а за последње две још и: испупчена, издубљена.

Смер је ових вежбања у садашњој школи, да се почетникова рука ослободи и привикне на извођење ових најосновнијих правих и кривих потеза више ради цртања него ради писања.

Како пак ови потези претпостављају колико почетничко сналажење у простору толико и њихово разабирање о правцима и положајима појединих црта, то се осећа потреба да се почетници пре свега упознају са појмовима: напред, назад; горе, доле; десно, лево; спреда, остраг; изнад, испод; озго, оздо; више, ниже и слично. Затим: право, криво. Најпосле пак: усправ„љено, положено, косо лево и косо десно, као и: криво улево, криво удесно, криво горе и криво доле, или за последње двоје: испупчено и издубљено.

Да би опет и ова излагања била што потпунија навешће се у кратким потезима најглавније мисли др. Натошевића и из овога дела припремних вежбања за почетно писање. А по њему их ваља изводити углавном овако:

„1. Лекциа. Местна имена. Овде је задатак“ — вели Натошевић — „децу научити шта је десно, лево, напред, натраг, озго, оздо, поред, код, под и пр., и извјестно употребити умети“.

Рад се отпочиње, по др. Натошевићу, запажањем прво десне па леве руке. Потом се свака меће најпре на исте, а после и

+) Упуство за предавање букварских наука учитељима у аустроугарском царству, саставио Ђорђе Натошевић, Беч 1858, стр. 251.