Učitelj

320 Хроника

скупштини поред осталог дневног реда одржао је г. Станоје Станојевић, професор Универзитета предавање о години смрти светога Саве. Питање године смрти светога Саве је од велике важности за историју, а не зна се тачно кад је св, Сава умро. Према данашњем стању наше историјске науке, вели г. Станојевић, врло је важно да ли је св. Сава умро у недељу 14 јануара 1235 године или у суботу 12 јануара 1286 године. Ако је умро 1235 године, онда би се на основу многих других околности могло претпоставити да је други пут његов на Исток био политичког карактера, тј. да је св. Сава у договору са бугарским царом Асеном отишао на Исток и израдио дозволу за независну бугарску патријаршију, која је проглашена у јулу 1235 године. Сем овог историјског значаја, који је истакао г. Станојевић, практични педагози могу из тога што се на зна година смрти ни св. Саве, да виде, колико је оправдано у основној школи ићи са обрадом историје у дубоку прошлост.

Анкета о преморености ученика. — 28 новембра о. г. Педагошко друштво у Београду имало је свој састанак под претседништвом г. Милана Шевића. На овом састанку је г. др. Бранислав Крстић, професор, одржао своје завршно предавање о анкети коју је спровео у Женској учитељској школи у Београду и једној женској гимназији поводом тога да ли су средњешколски ђаци преморени наставом. На основу прикупљених података г. др. Крстић изводи да су ученици премогрени и да се као узроци умора наводе: обилан наставни план и програм, рђаве методе наставника, рђав распоред часова, други послови сем школских, слабо здравље, нехигијенске учионице и много писања и преписивања. После г. КрстиЋевог излагања и краће дискусије одлучено је да г. др. Крстић за наредну седницу спреми потребну резолуцију о овом питању.

Милица Ж. Цветковић. — 29 новембра о. г. преминула је у санаториуму Голник и 2 децембра сахрањена у Криже-Голнику Милица Ж. Цветковић, про„фесор у пензији, жена професора г. Живојина Цветковића, секретара Више педагошке школе у Београду, а сестра г. др. Симе Марковића. Милица Ж. Цветковић је после свршене учитељске школе била учитељица, па је касније свршила Вишу педагошку школу у Београду и била наставница београдске Женске учитељске школе. Након законског рока службовања положила је и професорски испит. Као ученица учитељске школе, као ученица више педагошке школе и као наставница "учитељске школе истицала се својим радом. И није се истицала само као радник у школи; исто тако се истицала и као социјални радник и као писац. Била је стални сарадник и нашег листа „Учитеља“ и њени су чланци чинили углед „Учитељу“. М баш у доба њеног највећег стварања смрт је отргла. Нестанак њен је велики губитак за њену породицу, али исто тако и за педагошку науку жоју је с вољом обрађивала и за „Учитеља“ који је убрајао међу најбоље сараднике своје. Нека јој је вечан помен!

Вуј. Петковић

Власник УРЕДНИК ' за Југословенско учитељско удружење ВУЈИЦАПЕТКОВИЋ претседник

ДАМЊАН В. РАШИЋ

управитељ Основне школе „Престолонаследника Петра“ у Београду :

учитељ у Београду Јагићева 5

сЗа штампарију „Привредник“ кнез Михаилова 3 Тел. 21-450. Жив. Д. Благојевић, Кондина 10, Београд.

,