Učitelj

Настава певања у основној школи 295

свега долазе сама, да сама проналазе — стварају нотни систем. А на тај начин успеће се толико да ће деца једнога дана без муке, с разумевањем читати ноте, а да и не знају да су то ноте, да су оне давно пронађене, да се неке од њих зову целе, друге половине, треће четвртине, итд.

о) Не треба се пред децом разметати и изигравати вештака у певању, већ се ваља понашати тако као да заједно с децом и сами учимо мелодију песме, која се обрађује.

: Ц

Први је час после подне. Деца весела, расположена! Природно је даје овакав моменат најзгоднији за обраду нове песмеи да га ваља искориститити. Претпостављамо да ће весела, расположена деца и сама, спонтано изразити жељу да се тога часа пева. Не изјаве ли ту жељу одмах и сама, изјавиће је онда кад учитељ буде питао: „Шта би деца могла да раде кад су тако весела и расположенар“ Чак и у случају да жеља за певањем не буде изражена једногласно и од свих ђака, мањина ће прихватити предлог већине, а и сама ће се расположити чим се отпочне певати.

У сваком случају учитељ ће питати једног ђака коју би песму желео да пева. Исто питање упутиће се још двојици-тројици ђака, који су се изјаснили да би желели певати. Свако ће дете рећи другу песму, и то ону која му се стварно допада или која му случајно тога момента дође на ум. У том нагађању можда ће неко дете случајно поменути песму коју желимо обрадити. Претпостављамо да ниједно дете није поменуло ту песму учитељ пита: „А знате ли, децо, коју бих песму ја певао“

Сигурно је да ће ово питање сву децу заинтересовати, а оно се само ради тога и упућује деци. Вероватно ће се многа деца утркивати да погоде коју би песму учитељ желео певати, али споредно је хоће ли је погодити. За нас је важно да се деца што више заинтересују и наелектришу да што активније учествују у послу који је на дневном реду, а учитељ ће им већ и сам саопштити своју жељу. Да би се појачало интересовање код деце, учитељ ће овако продужити: „Децо, ја бих певао ону песму што је једна девојчица певала својој лутки, а коју сте ви пре неки дан научили да декламујете. Знате ли сада коју песму бих желео да певамр“ Сигурно је да ће бар једно дете погодити да би учитељ желео певати песму: „Лутко моја.“!)

Да ли би од вас неко желео да пева ову песму (—). Хајде певај је ти! (Бак ће певати погрешно, онако како буде умео — по своме нахођењу). Ко би још желео да пева ову песму» (Охрабрени примером првога ђака, сада ће се јавити већи број деце). Хајде

3 по „Лутко моја“ налази се у „Збирци одабраних песама“ од Влад. Р. Ђордевипа .