Učitelj

Домаћа књижевност 311

дефиниција оперише родним појмом (у овом случају „свешћу“), који, по логици, треба да је увек одређенији од појма који се дефинише, док је он овде у ствари свакако мање одређен но и овај други.. Ипак, није ни овај део књиге без вредности, а ова се поглавито састоји у прегледном, синтетичном излагању покушаја решења овог питања од стране толиких ауторитета.

Други део књиге има више практични значај: он третира вредност пажње за духовни живот уопште и њену примену у образовању. Истакнута је пресудна важност пажње при посматрању, памћењу, расуђивању, све до последњих интелектуалних функција. Такође је опсежно обрађена и примена њена у школи. Према аутору, стоји ова до примене оних узрока који је стварају. Њих пак има три: урођене способности, предмети и згодна веза између ових. Први од њих се не да изменити, друга два то могу. И хоћемо ли отуда да ове изазиваче пажње употребимо како ваља, треба ово увек имати на уму, пошто изменљиве узроке ваља подесити према оном неизменљивом, а никако обрнуто. Урођене способности су неизменљиве. Њих морамо прихватити онакве какве су. „Све што је у нашој снази јесте то, да нађемо згодан предмет којим ћемо снагу које способности пробудити, и да тај предмет доведемо с том урођеном способности у праву и згодну везу, како би ону снагу развили до највеће могућности“. Како ћемо међутим знати, које урођене способности у детету тињајуг Њих одаје правац његове пажње и интереса, као и пријатност с овим свезана. Душевне нам диспозиције, дакле, открива „природна“ пажња, па њу једино у школи и треба неговати. И отуда модерна школа и одбацује потпуно вештачку пажњу, која се изазива путем ауторитативне сугестије, насиљем, дресуром и сл.

Последњи одељак књиге бави се хигијеном пажње. Као и претходни, изобилује и он необично инструктивним материјалом, који поред теоретско-психолошког има исто тако и велики практично-педагошки значај.

Резимирамо ли предње опаске, општи суд о књизи г. др. Трбојевића није тешко дати: то је једна интересантна и корисна књига. Отварајући својом појавом свакако низ монографија о важним психолошким питањима код нас, претставља она не само један зацело значајан добитак за нашу психолошку литературу, чији су се прилози до скора ограничавали једино на третирање укупног психолошког материјала, већ исто тако и један вредан педагошки приложак наш, који, како смо видели, у знатној мери доприноси расветљавању важних васпитних проблема. И отуда је можемо како професионалним психолозима тако и практичним

васпитачима најтоплије препоручити. Др. Благ. Д. Марковић

Земљопис Краљевине Југославије за ШП разред основних школа од Милана и Ристе Шушљића, учитеља из Сарајева. Формат а, страна 80, цена 10 дин. Издање писаца. — Сарајево.