Učitelj

316 Књижевни преглед

С) Нове књиге и листови

Др. Добр. Гер. Поповић: „Чишанка о здрављу“ за децу и ђаке. Београд 1932. Цена 10. динара.

Г. др. Поповић је познат наш хигијеничар и писац популарних медицинских књига за народ. Његов „Народни учитељ“ је постао хигијенски требник за сваку кућу. Књига чији смо наслов горе исписали, са 115 страна мале осмине намењена је деци и ђацима. Својим обликом: у причи и слици и својом садржином подешена је потпуно дечјем схватању и менталитету и с правом заслужује назив „Читанка“. Стручне медицинске истине и савети дати су концизно истински тако да их млађани брзо схватају и примају. Далеко од познатих шаблона и сухих медицинских доктрина- и рецепата, без непосредне и наметљиве дидактике, г. Поповић лако и пријатно прича деци. А деца воле приче...

Уз предавања из хигијене, која се наставним програмом траже, учитељ ће згодно користити ову читанку г. Поповића као лепу и допунску лектиру и неће погрешити, ако је својим ђацима препоручи.

Стево Марковић, директор Женске учит. школе у Сарајеву и др. Отон Шварц, школ. лекар: „Хигијена за учишељске и ааручне школе у Краљевини Југославија“ израђена по новом програму са 260 слика у тексту и бојадисаних у цинку. Цена 30 дин. Београд, 1992.

На 180 страна велике осмине писци су дали пун облик и садржину свих хигијенских прописа за школе којима је књига намењена. У 11 већих делова са 7! поглавље обухваћено је и по: пуларно изложено градиво са пространог поља теоријске и хигијенски примењене медицине. Учитељски кандидат наоружан знањем, које се лако и схватљиво црпе из ове матодски тачне и лепо израђене књиге, моћи ће продуктивно пласирати своје утицаје у средини у којој ће делати и живети. Отуда ова књига заслужује пуну пажњу и препоруку.

Првош Сланкаменац: „О сељачком образовању“ Скопље, 1982.

У облику брошуре као прештампано предавање са народног универзитета у Скопљу књижица г. Сланкаменца третира једно збиља, најактуелније питање данашњице. Нема сумње, образовање сељачких маса чини чуе диа поп културе једног народа, поготову у нас где је 809/, сељака. Облици тога образовања и путеви којима се долази до њега интересују не само учитеље, који су сељачком народу најближи већ и све интелектуалце уопште. Тражи се сарадња свих чинилаца социјалних. Г. Сланкаменац, познат са својих и ранијих спсервација из ове области, учинио је врло добро, што је прештампавањем свог предавања, својим несумњиво тачним погледима и мислима дао шири публицитет. Желети је да се што скорије објави научна расправа о истом питању, коју нам г. Сланкаменац обећава.

ај ка асова аи никако: