Učitelj

Хроника 319

ХРОНИКА

Дан уједињења. — 1 децембра о. г. прослављен је у целој нашој држави Дан уједињења. Дан уједињења је празник који нас потсећа на 1 децембар 1918 г, када су изасланици Народног већа, као претставници привремено конституисане државе Срба, Хрвата и Словенаца на територији сломљене Аустроугарске Монархије изјавили пред тадашњим Престолонаследником данашњим Краљем Александром и Владом Краљевине Србије жељу и одлуку народа да се уједине са Србијом и Црном Гором. То је био велики догађај. Уједињење нашега народа су својом видовитошћу претсказивали најзнаменитији људи нашега народа: Фрања Рачки, Штросмајер, кнез Александар Карађорђевић, кнез Михаило Обреновић и др. Они су радили на јединству нашега народа и то је била заветна мисао која се најзад и остварила. Још нас Дан ује– дињења потсећа на велике жртве нашега народа, које су пале у борбама за ослобођење и уједињење нашега народа. Ове две чињенице на које нас потсећа наш. народни празник Дан уједињења: заветна мисао коју су оставили наши генијални људи у прошлости и жртве нашега народа које су пале за уједињење нашег народа, као и мисао да је снага и слобода нашега народа само у јединству његовом, служе нама југословенским учитељима за потстрек, да код својих ученика гајимо. љубав према јединству нашег народа као и према јединственој Краљевини Југославији нашој. Народна школа и народни учитељи су најмоћнији чиниоци за то. Омладина која прође кроз данашњу нашу школу у којој одушевљено раде на југословенском националном васпитању југословенски народни учитељи, неће: лако жртвовати југословенско јединство.

Помоћ ученицима државних учитељских школа. — [. Министар просвете прописао је Правила о давању државне помоћи сиромашним ученицима. државних учитељских школа. Помоћ се добија два пут годишње: у првом и другом. полугодишту по 1200 динара. Право на помоћ имају одлични или врло добрњ ученици без иједне добре оцене, са одличним владањем, ако су сиромашног стања. и држављани Краљевине Југославије. Сиромашни ученици са одличним владањем и врло добрим успехом а највише са три добре оцене, као и ученици са добрим владањем, ако иначе испуњавају све остаде услове, могу добити смањену помоћ ако има буџетске могућности. — Ранијих година се на ученике учитељских школа. обраћала већа пажња, сматрало се да је учитељски позив важан за народни напредак. и знало се да у учитељске школе ступају махом сиромашни ђаци, па су од стране државе на разне начине материјално помагани. Међутим, настало је било једно време равнодушности и према овим ђацима и мислило се: нека се школују као. и остали ученици. Овај Правилник пак унео је нов дух међу ученике учитељских. школа: да се на њих лепо гледа и да се учитељски позив цени онако како он. и заслужује. Зато ми и истичемо ову одлуку господина Министра просвете.

Правилно схватање дужности. — Школски надзорник у Дубровнику прикупио је претплату и претплатио за ову годину све учитеље свога среза на часопис „Учитељ“. На тај начин он је показао правилно схватање своје дужности, јер дужност школског надзорника је и то, да се брине о усавршавању и стручној обавештености учитеља свога реона. Учитељи, који прате своју стручну литературу неће изостати ни као школски радници у своме позиву.

Скупштина Историјског друштва. — 28 новембра о. г. одржана је годишња. скупштина Историјског друштва у Београду у згради Старог универзитета, На ово