Učitelj

466 Нанди Ронарт

чају школе, показује пример града Малаге која је 1927 г. одредила суму од 60000 пезета за подизање промета странаца; ова позиција одобрена је општини, али је у исто време надокнађена брисањем издатака за школске лекаре и исхрану ученика у истој суми. У Барселони подигнуто је у току последње 2 године 12 великих и потпуно модерних школских зграда, чије је зидање отпочело пре више година, али се није могло довршити услед непријатељског држања ондашње владе. Слично је било стање у Мадриду, где је уосталом недавно дато да се зида 17 нових школских зграда и рачуна се да ће ове бити готове за једну годину. Барселона је у толико бољој ситуацији, што овај град има на расположењу већи број зграда које потичу из времена велике изложбе, које се зграде врло погодно могу преудесити за школске сврхе. Овако су се већ отвориле неке школе, а за идућу школску годину створиће се даље врло згодне просторије за, отприлике, 6000 деце.

Задатак, који није од мање важности него питање локала, чини свакако и у довољној мери образовано учитељско особље, у довољном броју. И овде су владале најгоре прилике које се дају замислити. Тек 1924 г. изгласан је закон о потпуној бесплатности народне школе, признат је учитељима карактер јавних чиновника, и забрањено је истима изрично примање ма каквог приватног хонорара или поклона у вези са извршењем јавног учитељског рада. До оног времена владао је више или мање обичај, да су родитељи давали учитељима гратификације, да би их потицали на већу пажњу код образовања деце. Али мора се признати, да није само учитељска плата била ванредно рђава и да је учитеље правила зависним од таквих споредних прихода, него да је њима дат и паушал за чишћење школе и набавку учила био недовољан, и морао се допунити прилозима ученика. Са почетком реформи спроведена је одмах знатна повишица плате учитеља свих категорија, а тиме је постигнут велики прилив учитељском позиву.

Са великом пажњом ишло се за тим да се подигне образовање учитеља, и да се ови прилагоде захтевима модерне педагогике. Увођењем феријалних курсева, семинарних вежби, ширењем одговарајуће литературе ради се на даљем образовању активних учитеља, модернизовањем наставних планова и стварањем огледних школа приправља се образовање будућих учитеља. Научна путовања и посете разних школа у земљи и на страни, увођење премија за одличне теоретске радове, служе за подизање просечног образовања и за стварање научне елите и будућих вођа.

Преиначењем и новим образовањем одговарајућих реферата у државним и покрајинским надлештвима треба да се наставничко | служби. у целој земље да одговарајућа организаторска сталност која јој је досада недостајала.