Učitelj

474 Књижевни преглед

Крај свега тога што су оваква деца веома рђава грађа за школу, творац индивидуалне или позиционе психологије, др. Алфред Адлер сматра да је њихово васпитање ипак могућно, ако им се, пре свега, поврати изгубљени контакт са друштвом и пробуди разумно самоуверење, разумна вера у себе и своје способности. Два примера таквог васпитања дао нам је и Ширмајстер У својој књизи Размажено дете, да би и на примерима доказао да индивидуална психологија није празна реч.

ж

Данас када се о индивидуалној психологији и њеном оснивачу говори као пре извесног времена о психоанализи и Фројду, када се на многим универзитетима кроз читав семестар држе предавања о др. Адлеру и његовој науци и када се, по речима г. др. В. Дворниковића, у многим салонима на западу сматра за необразованог онај ко не познаје бар основе индивидуалне психологије, — радовима који се наслањају на њу, у које спада и Ширмајстерова књига Размажено дете, не треба писати никакву препоруку.

Јанковићевој пак библиотеци „Будућност“, која се подухватила да у својим повременим издањима изда 20 студија из индивидуалне психологије под заједничким насловом „Деца која се тешко васпитавају“, припада велика заслуга што ће наши учи"тељи доћи у ближи додир баш са оним делом индивидуалне псисхологије који их као васпитаче мора највише интересовати.

Превод је течан и пријатан за читање.

Вит. С. Радовановић

В) Запа Кпј еупозЕ

Ог, О. Кгоћ: »Рзусћојогје дег Ођегаште« (Капсепзајта 1932).

Рг. Ктоћ је рохпаћ и редагобкот зуеш за зуојот Кписот »Р5у„сћојорје дез Стипазећш!пдез« Која је таЧа мес и 10 !тдапји. Оуа поуа Кпиеа оргадије рзћојог ји дегеја од 10—14 софпе. Роде епа је па 1 деја. Џ ргуот де оргије деге рге росе ка руског заггеуапја, и Фтисгот исешКе 1 исетсе и зјафји рзћсСКког загтејапја а и (тесет уазрипи гећогти и рзћојобкој зуебоз!. Џ ргуот дешџ је упо јазпо !ШоХеп гагунак дејећа ргета ргедтешта Кој та окгижи, зпизао га хакоп озе која мада џ зуеш, гахупак тегеза ! ш!егезпа роагисја, хабт 1тпоч гагунак дом јауапја угедпозн! езгенекћ, тилекаћ ка. О дгигот деј лоз хпаке раСКог захтеуапја, ораХапје дизеупог, озесајт ЖЛуођ, поуе од Ке тејек шапог ргегафуапја, одпо5зај "ргета зуеји објекНупо-даићоупот, шИсај росе тог захтеуапја па геђгод гагунак 1 одпозај ргета 14оп. Џ Шесет деј КиШКије зјапје 5која Какуо је зада, хашт сооп о одпозајџ ЗКоје ргета Жуо 1 озгашт редагобкт ргорбешта. Гатапје је уПо јазпо 1 шђед уо 1 Кпјеа се дорго до зуакоте Ко је прохпаћ за пјесоуот раћојог јот «Чегеја озпоупе Зкоје од 6—10 годпе.

4

РЕ